Mensenrechtenorganisaties slaan alarm

‘Saoedi-Arabië plant executie minderjarige daders’

Andrew Fackler (CC BY-NC 2.0 DEED)

In 2022 voerden de Saoedische autoriteiten 196 executies uit - op één dag zelfs 81 mensen. Het was het hoogste jaarcijfer dat Amnesty International in dertig jaar optekende in het land. 

Een internationale coalitie van mensenrechtenorganisaties slaat in een open brief alarm over het lot van jonge mannen die op het punt staan geëxecuteerd te worden in Saoedi-Arabië. De misdrijven waarvoor ze veroordeeld werden, zouden ze begaan hebben toen ze minderjarig waren.  

Ondanks beloofde hervormingen en internationale engagementen gaat het koninkrijk volgens de open brief door met de executie van verschillende jonge mannen die misdaden zouden hebben gepleegd toen ze minderjarig waren.

De 27 ondertekenaars, waaronder Human Rights Watch en de World Coalition Against the Death Penalty, verwijzen naar de recente goedkeuring van nieuwe doodvonnissen tegen minderjarigen.

Een gespecialiseerde rechtbank heeft onlangs de doodvonnissen van Yousif Al-Manasif en Ali Al-Mubaiouq bekrachtigd. Zodra het Saoedische hooggerechtshof zich erover uitspreekt, kan de koning de executiebevelen ondertekenen. De aanklachten gaan van drugshandel tot illegale samenkomst en betreffen vermoedelijke misdrijven die ze pleegden toen ze respectievelijk 15 en 16 jaar oud waren. Volgens hun advocaten zijn hun bekentenissen verkregen na foltering.

De brief haalt ook de zaak van vijf andere jonge mannen aan. De meesten van hen behoren tot de sjiieten, een religieuze minderheid in het soennitische Saoedi-Arabië. Allemaal zijn ze veroordeeld voor misdrijven die ze begingen tussen hun 14 en 17 jaar.

Loze beloften

‘De goedkeuring van nieuwe doodvonnissen tegen minderjarigen legt de realiteit bloot van de Saoedische beloften met betrekking tot de doodstraf in het algemeen en de doodstraf tegen minderjarigen in het bijzonder’, stelt de brief, die ook ondertekend werd door de Belgische organisatie ACAT-Belgium (Action by Christians for the Abolition of Torture).

Saoedi-Arabië heeft herhaaldelijk beloofd om de doodstraf voor jeugdige delinquenten en niet-gewelddadige misdrijven af te schaffen, maar vooralsnog blijven die beloftes dode letter.

‘Het is onmogelijk om hervormingen of veranderingen te overwegen zonder onmiddellijk een einde te maken aan willekeurige doodvonnissen, vooral tegen minderjarigen op beschuldigingen van lichte misdrijven en na oneerlijke processen.’

Naast kritiek op de doodstraf klagen de ondertekenaars ook mensenrechtenschendingen aan bij de behandeling van de gevangenen, zoals ontvoering, eenzame opsluiting en foltering.

Saoedi-Arabië heeft herhaaldelijk beloofd om de doodstraf voor jeugdige delinquenten en niet-gewelddadige misdrijven af te schaffen, maar vooralsnog blijven die beloftes dode letter.

In 2022 voerden de Saoedische autoriteiten 196 executies uit - op één dag zelfs 81 mensen. Het was het hoogste jaarcijfer dat Amnesty International in dertig jaar optekende in het land. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.