Bannelingen protesteren met vuurwerk voor Cubaanse kust
Patricia Grogg
12 december 2011
Vijf boten met Cubaanse bannelingen in de Verenigde Staten hebben vrijdagavond vuurwerk afgeschoten op geringe afstand van de Cubaanse kust. De Cubaanse overheid beschouwt die actie als een provocatie. Mensenrechtenactivist Elizardo Sánchez zegt dat de bevolking niet wakker ligt van de actie.
Een vloot boten met meer dan zestig Cubaanse bannelingen aan boord schoot vuurwerk af voor de kust van Cuba als teken van steun voor de oppositie in het land. Ze vroegen respect voor de mensenrechten en de oprichting van een democratisch systeem.
De boten bleven in internationale wateren, op 20 kilometer van de kustlijn. Het vuurwerk begon iets na 19 uur lokale tijd en duurde drie uur. Vanuit de hoofdstad Havana waren gekleurde lichtflitsen waar te nemen. De vloot vertrok vanuit Cayo Hueso in Florida. De organisatoren bedachten het vuurwerkspektakel met de naam Lichten voor de Vrijheid.
“Het vuurwerk is een succes”, zegt Norman del Valle aan de onafhankelijke Cubaanse krant Cuba Encuentro. Del Valle is ondervoorzitter van de Democratiebeweging, de organisatie die de actie organiseerde. “We sturen een boodschap uit van solidariteit met de Damas de Blanco (Vrouwen in het Wit) en met de oppositie. We vestigen de aandacht van de internationale gemeenschap op het feit dat er in Cuba een crimineel en moorddadig regime is dat weerloze vrouwen aan hun lot overlaat.”
Provocatie
“Het is verontrustend dat de regering van Barack Obama niets doet om deze actie tegen te houden”, zegt schrijver Luis Méndez, verbonden aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens hem gaat het plan van de vloot verder dan “simpel vuurwerk”. Het zou een reeks provocatieve acties behelzen binnen Cuba, zoals het slaan op kookpotten en het dragen van “kleding van een bepaalde kleur”. Volgens Méndez staat de leider van de Democratiebeweging, Ramón Saúl Sánchez Rizo, “al jaren bekend als terrorist door zijn acties in de Verenigde Staten.”
Volgens René Mujica, coördinator van de onderzoeksgroep Directie van Noord-Amerika van het ministerie van Buitenlandse Zaken, is Washington volledig op de hoogte van de bezorgdheid van de Cubaanse regering om de actie. “Zulke acties kunnen gevolgen hebben die groter zijn dan wat men oorspronkelijk voor ogen had”, zegt Mujica.
“Dit is geen provocatie, zoals de regering zegt, het is een activiteit van de bevolking van Cuba zelf”, zegt Sánchez aan Cuba Encuentro. “We hebben het recht om naar onze kust te varen en democratie en respect voor de mensenrechten te eisen.”
“Er is meer nervositeit en bezorgdheid bij de regering dan bij het volk”, zei Elizardo Sánchez nog voor het begin van de actie. Sánchez is lid van de illegale Cubaanse Commissie voor Mensenrechten en Nationale Verzoening. Hij minimaliseert de impact die de actie op de bevolking heeft.