Canadezen willen actie tegen klimaatverandering

Nieuws

Canadezen willen actie tegen klimaatverandering

Stephen Leahy

21 november 2010

Het overgrote deel van de Canadezen wil snelle actie tegen de klimaatverandering, blijkt uit een vrijdag gepubliceerde opiniepeiling. De conservatieve regering van Stephen Harper werkt klimaatwetgeving echter tegen.

Afgelopen week werd wetgeving tegengehouden die al was goedgekeurd door een meerderheid van de gekozen volksvertegenwoordigers. In mei nam het parlement Wet C-311 aan, de Climate Change Accountability Act. De wet verplicht Canada ertoe om 25 procent minder CO2 uit te stoten voor 2020. Omdat de conservatieven van Harper maar een derde van de stemmen hadden, werd de wet aangenomen.

Nadat de wet was aangenomen, moest deze nog worden bediscussieerd door niet-gekozen senatoren in de Canadese Senaat. Soms worden tijdens dat proces aanpassingen gesuggereerd, daarna wordt de wet normaal gesproken goedgekeurd.

Deze keer wisten conservatieve senatoren dinsdagnacht echter de wet tegen te houden, zonder vooraankondiging of debat en terwijl veel andere senatoren afwezig waren.

“Of je het nu eens bent met de wet of niet, ze zijn elke discussie erover uit de weg gegaan”, zegt Andrew Weaver, klimaatwetenschapper aan de Universiteit van Victoria.

Moeder Aarde

In een opiniepeiling van Environics Research sprak het Canadese volk zich deze week anders uit. Vijfentachtig procent van de Canadezen was het eens met de stelling dat geïndustrialiseerde landen meer verantwoording moeten nemen bij het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen.

De overgrote meerderheid (87 procent) van de respondenten was het eens met de stelling dat klimaatverandering voortkomt uit een te grote nadruk op economische groei en consumentisme. Ze bleken het ook in grote meerderheid eens met de stelling dat er een economie moet komen die “in harmonie is met de natuur en die de planeet erkent en respecteert.”

De vragen van de opiniepeiling zijn gebaseerd op vragen die de deelnemers aan de  Volksconferentie over Klimaatverandering en de Rechten van Moeder Aarde in Bolivia eerder dit jaar formuleerden. De Canadese peiling maakt deel uit van het Wereldwijd Referendum over Klimaatverandering. De uitkomsten van dat referendum worden gepresenteerd tijdens de VN-klimaattop in Cancun.

Groene banen

Uit de peiling in Canada bleek ook dat meer dan 70 procent van de Canadezen vindt dat geld bestemd voor defensie, besteed mag worden aan bestrijding van de klimaatverandering. De Canadezen staan verder achter het idee voor een wereldwijd klimaattribunaal dat klimaatovertredingen van landen en bedrijven moet bestraffen.

Meer dan 80 procent van de Canadezen vindt dat de overheid moet investeren in “groene banen” en overgangsprogramma’s voor mensen en gemeenschappen die schade lijden door de overgang naar groene technologie.

“Er is een enorme kloof tussen de regering en het volk in Canada, als het gaat om klimaatverandering”, zegt Andrea Harden- Donahue van de Raad van Canadezen, een grote Canadeze ngo die meebetaalde aan het onderzoek. Die kloof roept vragen op over de staat van de democratie in Canada, zegt ze. “En het tegenhouden van de Wet C-311 roept nog meer vragen op.”

Premier Harper vindt dat de wet “onverantwoorde doelen” stelt. “Er komen honderdduizenden banen in gevaar en misschien worden wel miljoenen mensen werkloos”, stelt hij.