China waarschuwt burgers in de Filipijnen

China heeft zijn burgers in de Filipijnen gewaarschuwd dat ze er niet veilig zijn. De opvallende verwittigingen komen er na een maand van spanningen tussen de twee landen over de Zuid-Chinese Zee.

Op bevel van de Chinese overheid schorten reisagentschappen trips naar de Filipijnen op, terwijl de Chinese ambassade in het land de burgers aanraadt om binnen te blijven nu er demonstraties gepland zijn. “Probeer indien mogelijk niet naar buiten te gaan”, raadt de ambassade aan. “Als je demonstraties ziet, verlaat dan de buurt, blijf niet staan om te kijken.”

Een coalitie van Filipijnse activisten plant een aantal betogingen rond Chinese ambassades in verschillende landen. De organisatoren hopen duizenden mensen op de been te brengen in de Filipijnse hoofdstad Manila.

Scarborough-rif

Het dispuut tussen beide landen draait rond de eilanden op het Scarborough-rif, zo’n 230 kilometer van het grootste Filipijnse eiland. Over de eilandjes wordt al lang gekibbeld, maar in april ontdekte de Filipijnse overheid Chinese vissersschepen bij de eilanden. Toen ze de bemanning wilde arresteren, kwamen Chinese schepen tussenbeide.

China liet onlangs weten desnoods militaire middelen te gebruiken om de patstelling tussen beide landen te beëindigen.

Beide landen hebben al niet-militaire schepen naar de eilanden gestuurd om hun soevereiniteit in de regio kracht bij te zetten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.