Familieleden van Cubaanse Vijf vinden steun bij VN
25 maart 2013
Familieleden van de Cubaanse Vijf, de vijf Cubanen die al sinds 1998 in de Amerikaanse cel zitten, zijn naar Genève getrokken. Ze eisen bezoekrecht en krijgen daarvoor steun van de VN. De Vijf werden beschuldigd van spionage en moord.
Adriana Pérez, vrouw van Gerardo Hernández, en Olga Salanueva, vrouw van René González, werden de voorbije dagen in Genève ontvangen door de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Navi Pillay, en door diplomaten en vertegenwoordigers van mensenrechtenorganisaties die deel uitmaken van de VN-Mensenrechtenraad.
De familieleden willen de Vijf bezoeken maar de VS weigeren hen een inreisvisum. Pillay zei bij het bezoek van de twee vrouwen dat ze hen steunt. In oktober deed ze dat ook al eens.
De 43-jarige Pérez zegt dat er niet veel tijd overblijft want ze wil samen met haar man nog kinderen. “Haar verzoek om een visum om haar man te bezoeken is legitiem, ze zouden het haar moeten toestaan”, zegt Pillay.
Spionage
Fernando en René González, Antonio Guerrero, Gerardo Hernández en Ramón Labañino belandden in september 1998 in de Amerikaanse cel. De Cubaanse Vijf, zoals ze internationaal bekend staan, werden beschuldigd van spionage, Gerardo Hernández werd ook in verband gebracht met de dood van vier mannen – drie hadden de Amerikaanse nationaliteit – na het neerschieten van twee vliegtuigjes door de Cubaanse luchtmacht in 1996.
Het ging om vliegtuigjes van Brothers to the Rescue (Hermanos al Rescate), een organisatie van Cubaanse ballingen in Miami. Een jury in Miami vond hen in 2001 over de hele lijn schuldig. Ze kregen straffen van vijftien jaar tot tweemaal levenslang.
In 2009 werden de straffen in beroep verminderd, behalve voor Gerardo Hernández. René González werd in oktober 2011 vrijgelaten en moet drie jaar onder toezicht in de VS blijven. Fernando González komt vrij in februari 2014, Guerrero in september 2017 en Labañino in oktober 2024.
Ongewapend naar de VS
Het proces tegen de Cubaanse Vijf kreeg kritiek van de Werkgroep Willekeurige Detentie van de VN. Die ziet een schending van het Internationaal Verdrag inzake Burger- en Politieke Rechten.
Ook Amnesty International heeft bezwaren. De mensenrechtenorganisatie kondigde aan dat ze een oproep tot herziening van de zaak zou steunen.
In Cuba worden de Cubaanse Vijf als helden in de strijd tegen het terrorisme gezien. Cuba zegt dat de Vijf ongewapend naar de VS waren gereisd met als enige bedoeling het netwerk van “terroristische groepen” die operaties tegen de Cubaanse regering uitvoeren, in de gaten te houden.