Grote ontzetting over Oegandese anti-homowet

Nieuws

Grote ontzetting over Oegandese anti-homowet

Grote ontzetting over Oegandese anti-homowet
Grote ontzetting over Oegandese anti-homowet

Jef Cauwenberghs

16 januari 2014

De Gay and Lesbian International Sport Association (GLISA) reageert verontwaardigd op de beslissing van het Oegandese parlement om homoseksualiteit in het land nog strenger te bestraffen. Het contrast met het optimisme dat deze zomer op de World Out Games in Antwerpen heerste, kon niet groter zijn.

Oeganda, oekanda?

Levenslang, dat is wat je in Oeganda riskeert als je herhaaldelijk “onnatuurlijk” seksueel gedrag vertoont of pro-homoseksuele ideeën en/of geschriften verspreidt. Het enige wat dat nog in de weg staat, is een eenvoudige handtekening van staatshoofd Yoweri Moeseveni. In een eerste wetsontwerp was er zelfs nog sprake van de doodstraf. Na de grote internationale verontwaardiging die daarop ontstond werd die maatregel alsnog opzij geschoven.

Mocht die wet er toch zijn doorgekomen, konden we Oeganda in het rijtje met Mauritanië, Niger, Noord- en Zuid-Soedan en bepaalde regio’s van Somalië zetten: Afrikaanse landen waar homoseksuelen de doodstraf riskeren.

Desalniettemin is een levenslange gevangenisstraf eveneens een hard verdict. Het voorstel kwam van David Bahati, een evangelische afgevaardigde. Zijn wetsvoorstel geniet veel steun van het volk (84 procent van de Oegandese bevolking is christelijk).

Met de nieuwe wet moet het Oost-Afrikaanse land niet onderdoen voor veel continentgenoten met een levenslange straf op de “verkeerde” geaardheid. Op het hele continent is enkel in Zuid-Afrika het homohuwelijk wettelijk toegestaan.

Gelijkwaardigheid

GLISA is een internationale vereniging waarbij zowel LGBT (gay, lesbian, bisexual, transgender) sportteams als internationale mensenrechtenorganisaties zijn aangesloten. Het doel van de organisatie is om de samenwerking tussen verschillende homorechtenorganisaties te vergemakkelijken door (sport)evenementen en samenkomsten te houden.

De World Out Games (WOGA), die afgelopen zomer in Antwerpen werden gehouden, zijn daar een goed voorbeeld van. Bij zulke evenementen wil GLISA ook de aandacht vestigen op de gelijkwaardigheid van homoseksuelen.

Verontwaardiging

Op de LGBT-mensenrechtenconferentie die aan de World Out Games vooraf ging, gaf mensenrechtenadvocate en activiste Alice N’Kom nog een optimistische speech over de situatie in haar thuisland Kameroen. Vijf maanden later staat die speech in schril contrast met de situatie in Oeganda.

Bernard Landry, voormalig minister van Québec (Canada) die ook op de conferentie speechte, is ook ontzet. ‘Een staat gebouwd op de beginselen van een rechtsstaat verdient zo’n ontkenning van de rechten van de mens niet. Dat ongelofelijke onrecht in Oeganda komt er nog maar enkele weken nadat Nelson Mandela, de eerste Afrikaanse leider die elke vorm van discriminatie verwierp, stierf. Ik zal aan de Canadese minister van Buitenlandse Zaken vragen om met Oeganda, als lid van het Britse Gemenebest, dringend te onderhandelen over een herziening van de wet.’

Homofoob word je

Ook reacties van Belgen die bij de conferentie en de World Out Games betrokken waren, bleven niet uit. Philip Heylen (CD&V), Antwerps schepen van Cultuur, stads-en patrimoniumbehoud en viceburgemeester ziet de situatie in Oeganda als een donderslag bij een schijnbaar opklarende hemel. ‘Na de fantastische conferentie die we hier vorige zomer hadden, voelden we dat Afrika eindelijk vooruit ging inzake homorechten. De wereld focuste zich de laatste tijd vooral op homorechten in Rusland. Dit afgrijselijke nieuws uit Oeganda toont ons dat we nog lang niet zelfvoldaan kunnen zijn. We moeten blijven strijden. Homorechten zijn ook mensenrechten.’

Bart Abeel, voorzitter van het bestuur van de WOGA in Antwerpen, voelt mee met alle getroffen holebi’s in Oeganda. Als lichtpuntje denkt hij graag terug aan de woorden die premier Di Rupo een jaar geleden als steun voor de WOGA uitsprak: ‘Homo of lesbienne ben je. Homofoob word je.’

© 2014 — C.H.I.P.S. StampMedia — Jef Cauwenberghs