Grote staking in Bangladesh als gevolg van verandering kiessysteem

Nieuws

Grote staking in Bangladesh als gevolg van verandering kiessysteem

Dorien De Wit

08 juni 2011

De hoofdstad van Bangladesh staat weer op stelten. Door confrontaties tussen oppositie en politiemacht raakten al meer dan honderd mensen gewond. Meer acties worden verwacht.

Interim-regering

Er is grote oneningheid over de kieswetgeving. Premier Sheikh Hasina besliste dat de invoering van een onpartijdige interim-regering tussen twee ambtstermijnen niet langer toegestaan is. Zij deed de uitspraak nadat het Hooggerechtshof op tien mei verklaarde dat die regeling ondemocratisch en illegaal is omdat een onverkozen regering de macht krijgt.

De beruchte regel is sinds 1996 vervat in de grondwet. Dit dertiende amendement kwam er omdat de toenmalige oppositie – met onder andere de Awami League van Hasina – de regering onder leiding van Begum Khaleda Zia (Bangladesh National Party) beschuldigde van verkiezingsfraude. Ook toen werd er hevig gestaakt en uiteindelijk werd de grondwet herzien: voortaan zou een onpartijdige interim-regering na het aflopen van een ambtstermijn het roer overnemen en nieuwe verkiezingen organiseren.

Maar nu is het dus premier Hasina die de regeling waar ze toen zo zwaar voor heeft gevochten, laat vallen. De oppositiepartijen, onder leiding van de Bangladesh National Party (BNP), vrezen dat de regering deze maatregel zal gebruiken om aan de macht te blijven wanneer haar ambt in 2014 vervalt.

Machtsstrijd

De machtsstrijd tussen regering en oppositie – waarin vooral de centrum-linkse Awami League van eerste minister Hasina en de centrum-rechtse BNP van rivale Khaleda Zia de hoofdrol spelen – is al twee decennia aan de gang in Bangladesh. De twee partijen wisselden elkaar steeds af in de regering en wanneer er nieuwe verkiezingen naderden werd al meermaals overgegaan tot een algemene staking.

De strijd tussen de twee vrouwen wordt volgens analisten niet zozeer gekenmerkt door ideologische verschillen maar is eerder van persoonlijke aard. Toen Bangladesh in 1971 onafhankelijk werd kreeg de vader van Hasina, Sheikh Mujibur Rahman, alle eer. In de grondwet werd hij genoemd als “vader” van Bangladesh. Dat was niet naar de zin van rivale Khaleda Zia. Wanneer zij in 1991 aan de macht kwam, benadrukte ze de cruciale rol die haar echtgenoot had gespeeld in de onafhankelijkheidsoorlog. In 2004 liet ze zelfs de passage in de grondwet, waarin Mujibur Rahman als vader van Bangladesh wordt genoemd, schrappen.

De staking vond plaats tijdens het voorbije weekend en vooral in de hoofdstad Dhaka waren de gevolgen merkbaar. In de anders zo drukke stad die twaalf miljoen mensen huisvest waren de onderwijsinstellingen, private bedrijven en het Hooggerechtshof gesloten. Tijdens betogingen raakten al meer dan honderd mensen gewond.

De staking kost de economie handenvol geld. Bangladesh is een arm landbouwland maar probeert zich economisch meer te diversifiëren. De laatste jaren kent het land een nooit eerder geziene economische groei. Industriële ontwikkeling is erg belangrijk en lokale en buitenlandse investeringen zijn daarvoor waardevol. Asian Times stelt echter dat de staking imagoschade met zich mee brengt waardoor investeerders en ondernemers hun vertrouwen in het land kunnen verliezen.