Herdershond redt dwergpinguïn
04 juni 2013
Herdershonden waren ooit onmisbaar om schapen tegen roofdieren te beschermen, nu doen ze hetzelfde met bedreigde diersoorten. Een proefproject in Australië met pinguïns blijkt erg succesvol.
Een eilandje voor de Australische stad Warrnambool is sinds jaar en dag de broedplaats van een kolonie dwergpinguïns, maar hun aantallen liepen de laatste jaren sterk achteruit en de soort was er ernstig bedreigd. Terwijl er ooit nog 1500 dwergpinguïns op het eiland broedden, waren er enkele jaren geleden nog amper 4 paartjes.
De gemeenteraad wist dat er dringend een oplossing nodig was, maar dat bleek niet eenvoudig: het eilandje ligt vlakbij de kust en is bij laag tij makkelijk bereikbaar voor nieuwsgierige toeristen en roofdieren. Vooral de Europese vos, een uitheemse soort in Australië, vormde de grootste bedreiging. De vossen verjagen of vergiftigen lukte niet, dus moest een andere oplossing gevonden worden.
David Williams, een lokale student milieuwetenschappen, lanceerde enkele jaren geleden het plan om herdershonden in te zetten. Hij had het idee opgedaan in een boerderij met scharrelkippen waar hij werkte. Daar werden de honden gebruikt om de kippen te beschermen tegen roofdieren.
Beschermend ras
De zogenaamde maremma’s, voluit berghonden van de Maremmen en Abruzzen, worden in Italië al eeuwen gebruikt om schapen te beschermen tegen roofdieren. In tegenstelling tot andere herdershonden drijven de maremma’s geen schapen bijeen, maar vormen ze een band met de dieren die ze beschermen en integreren ze zich in de kudde.
Het project blijkt een enorm succes: sinds de honden worden ingezet werden geen pinguïns meer gedood, en uit de laatste telling bleek dat er opnieuw 200 vogels broeden op het eiland. Inmiddels is al een gelijkaardig project opgestart in Portland.