Hiphopartiesten rappen voor Obama
Bankole Thompson
02 oktober 2008
Hiphopartiesten laten opnieuw hun stem horen in de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Met een gratis concert in Detroit wil megaster Jay-Z de jongeren ertoe bewegen voor Barack Obama te stemmen.
Met nog enkele weken te gaan voor de Amerikanen een nieuwe president kiezen, geeft Jay-Z zaterdag een gratis concert in het Cobo Convention Centre in Detroit. Jay-Z wil dat zoveel mogelijk mensen zich als kiezer registreren; in de staat Michigan hebben ze daarvoor nog tot 6 oktober de tijd.
De hiphopster hoopt vooral zoveel mogelijk jongeren warm te maken voor de Democratische kandidaat Barack Obama. De VS tellen 50 miljoen 18- tot 29-jarigen, een derde van het electoraat.
“Jay-Z zal gratis optreden voor duizenden kiezers uit Michigan”, aldus een communiqué van Obama’s campagneteam in Michigan. “Jay-Z zal er de kiezerregistratie promoten en jongeren ertoe aanzetten mee campagne te voeren.”
De actie van Jay Z toont dat niet alleen links Hollywood de Democraten steunt. Hiphop en politiek zijn steeds nauwer met elkaar verweven. Bij de vorige campagne voor de presidentsverkiezingen, in 2004, liet Sean P. Combs, alias Puff Daddy, ook al zijn stem horen. Samen met rockmuzikante Mary J. Blige en acteur Leonardo DiCaprio vroeg hij de steun van duizenden studenten aan de Wayne State University in Detroit voor de Democratische kandidaat, John Kerry. “Vote or Die: Citizens for Change”, was zijn slogan (Stem of sterf: burgers voor verandering).
Protest
Hiphop is geëvolueerd van een muziekgenre naar een politieke stem voor jongeren die zich in de steek gelaten voelen door het politieke systeem. Zwarte politici en activisten gebruiken vaak hiphopartiesten om hun protest te laten horen tegen het de manier waarop de regering arme zwarten in de Amerikaanse steden behandelt.
“Deze keer leeft het heel sterk [in de hiphopgemeenschap], door de presidentskandidaat, en door hun verlangen naar verandering”, zegt cultuurcriticus en MTV News-correspondent Nadir Omowale. “Hiphop is een natuurlijke manier om mensen naar de stembus te krijgen omdat het de mensen aanspreekt.”
Volgens Omowale hebben de Democraten goed in de gaten dat ze het Republikeinse overwicht in Michighan kunnen breken als ze iedereen in Detroit en het zuidoosten van de staat naar de stembus krijgen. “In sommige regio’s van Michigan is de erfenis van de Ku Klux Klan en rechtse groeperingen nog sterk aanwezig. Daarom zien we Obama hier zo vaak.”
Ook de National Hip-Hop Team Vote 2008 Campaign probeert de hiphopgeneratie naar de stembus te krijgen. Een van de initiatiefnemers is de Hip-Hop Summit Action Network (HSAN), een toonaangevende organisatie die hiphop “op een verantwoorde en proactieve manier” inzet “in de oorlog tegen armoede en onrechtvaardigheid”.
“Bij de laatste nationale verkiezingen vier jaar geleden zagen we de grootste opkomst van jongeren in de geschiedenis”, zegt HSAN-voorzitter Benjamin Chavis. “We zijn er absoluut van overtuigd dat de hiphopcultuur daar een belangrijke rol in heeft gespeeld. Vandaag al merken we hoe jonge kiezers voortbouwen op het fundament dat vier jaar geleden is gelegd.”
Ook Obama zelf heeft een zwak voor hiphop, en heeft zelfs enkele songs van Jay-Z op zijn i-Pod. Maar hij is tegelijk kritisch. “Ik hoor bij de artiesten die ik graag hoor, soms een boodschap die vernederend is voor vrouwen, die iets te vaak het N-woord (nigger, nvdr) gebruikt. Wat mij ook zorgen baart, is dat ze altijd over materiële zaken praten, over hoe ik iets kan krijgen: meer geld, meer auto’s.”
Bij dit artikel hoort een foto in printformaat: http://www.ipsnews.net/news.asp?idnews=44093