"India is zelfmoordland van de wereld"
Sujoy Dhar
07 januari 2011
"India is het zelfmoordland van de wereld", zegt Daya Sandhu, een Amerikaans-Indiase psycholoog die onderzoek heeft gedaan naar suïcide in India. Slachtoffers zijn niet alleen arme boeren, maar ook studenten uit de middenklasse.
“Bijna elke dag heb ik krantenkoppen gezien over studenten, boeren en huisvrouwen die zichzelf hadden opgehangen, voor de trein waren gesprongen of gif hadden ingenomen”, zegt de hoogleraar psychologie van de Universiteit van Louisville, die vijf maanden onderzoek heeft gedaan naar zelfmoordtrends in India.
Insectenverdelger
Een van de ongelukkigen was Haradhan Bag, een 76-jarige boer die zich vier jaar geleden van het leven beroofde. “Sinds zijn jeugd kende hij alleen het veld, de ploeg en de oogst”, zegt zijn zoon Arun. “Toen zijn land door de regering werd ingepikt voor de Tatafabriek werd hij werkloos. Hij raakte depressief en op een dag slikte hij insectenverdelger.”
Bag is een van de duizenden boeren die niet konden omgaan met economische tegenspoed, misoogsten, schulden en onteigening. Tussen 1997 en 2005 pleegde elk half uur een boer zelfmoord, berekende de journalist P. Sainath op basis van overheidsgegevens.
In 2009 pleegden 127.000 Indiërs zelfmoord, iets meer dan in de jaren ervoor. Naast de boeren behoren ook studenten en scholieren in de middenklasse tot de grootste risicogroepen. Op dit moment gaat de aandacht van de Indiase media uit naar Rouvanjit Rawla, een 13-jarige jongen die zichzelf ophing nadat hij was geslagen met een riet, op een van de elitescholen in Kolkata. Zijn vader heeft een rechtszaak aangespannen tegen de school.
Liefdesverdriet
In zijn eigen onderzoek onder studenten ontdekte Sandhu dat zelfmoord vooral veroorzaakt wordt door schooldruk, verwachtingen van ouders, huwelijksspanningen en eigen relatieproblemen. “Ik stond ervan versteld dat zeventig procent van alle geïnterviewden liefdesverdriet had en van niemand liefde ontving in hun leven. Ze voelen zich nergens geworteld. Er schijnt geen echte ouderlijke liefde te zijn, alleen voorwaardelijke liefde. Het wordt hun streng verboden om romantische liefde te zoeken, terwijl er geen datingsysteem is.”
De regering besteedt helemaal geen aandacht aan zelfmoord, zegt Sandhu. “Er is geen kennis over depressie in India.” In het land zijn bijna geen centra waar je terecht kunt voor counseling.
In Kolkata zit de Lifeline Foundation, de enige in zijn soort in een deelstaat van 80 miljoen mensen. “Een oorzaak van zelfmoord is de druk van ouders om te presteren op school of op het werk”, zegt onderdirecteur Jayashree Shome. “Het kan samengaan met factoren als verslaving, relatieproblemen of problemen in de familie.”
“De wet op geestelijke gezondheidszorg is goed voor richtlijnen voor psychiatrische instellingen, maar is niet gericht op hulp aan mensen die lijden aan stress, angst, misbruik of geweld”, zegt Sandhu. Volgens hem is het dringend nodig dat geestelijke counseling in India in de steigers wordt gezet, met geld van de regering.