Insecten maken appels mooier en groter

Nieuws

Insecten maken appels mooier en groter

Insecten maken appels mooier en groter
Insecten maken appels mooier en groter

17 januari 2014

Insecten dragen bij tot meer, grotere en mooiere appels, blijkt uit Brits onderzoek. Wetenschappers breken nog maar eens een lans voor een betere bescherming van bijen en andere cruciale bestuivers.

De verspreiding van pollen en zaden kan op verschillende manieren gebeuren, onder meer via de wind, maar heel vaak spelen insecten een rol. Uit een studie van de Universiteit van Reading blijkt dat bestuiving via insecten tot grotere en betere appels leidt.

De wetenschappers onderzochten de bestuiving van Cox- en Gala-appels. Op verschillende boomgaarden plaatsten ze rond bepaalde takken speciale netten die insecten tegenhouden maar wind en regen doorlaten.

Groter en mooier

Uit die opstelling bleek dat de takken die voor insecten bereikbaar bleven, veel meer fruit opleverden. Verrassender was dat het fruit in kwestie ook groter en mooier van vorm was. Deze takken droegen meer exemplaren van “klasse 1”-appels, die meer waard zijn op de markt.

De wetenschappers berekenden dat insecten voor die twee gewassen in Groot-Brittannië alleen al jaarlijks bijna 44 miljoen euro per jaar opbrengen.

“Insecten zijn van vitaal belang voor de productie van een commercieel aantal appels”, zegt Mike Garratt, hoofdauteur van de studie. “Om de kwantiteit en kwaliteit van appels te maximaliseren, moeten we ook het aantal en de diversiteit van de bestuivende insecten verbeteren.”

Die biodiversiteit is van groot belang om natuurlijke variabiliteit op te vangen, zegt Garrett. “Als een soort het in een bepaald seizoen moeilijk heeft, blijft er op die manier een gezonde populatie van diverse andere insecten om het werk te doen”.

Bijenpopulaties

Wetenschappers roepen al jaren op om insecten, met name bijen, beter te beschermen, maar die oproep valt grotendeels in dovemansoren. In de voorbije dertig jaar gingen bijenpopulaties sterk achteruit, in sommige landen zelfs met de helft. Die terugval is onder meer te wijten aan ziektes, maar ook aan het gebruik van pesticiden. Uit een eerdere studie bleek onlangs dat de helft van de Europese landen niet genoeg bijen meer hebben om hun gewassen te bestuiven.

De wetenschappers raden eigenaren van boomgaarden aan om wilde bloemen te zaaien tussen de bomen en natuurlijke beschutting te voorzien voor insecten, zoals hagen en houtstapels. Tegelijk dringen ze aan op een gediversifieerd landschap, met stukken gras en bos tussen de boomgaarden.

De ingrepen vertalen zich in economische opbrengsten, argumenteren ze. Als de insectenpopulaties optimaal zouden zijn, zou dat voor de onderzochte appelsoorten een meeropbrengst in Groot-Brittannië betekenen van 7,2 miljoen euro.

De studie van de Universiteit van Reading werd gepubliceerd in het tijdschrift Agriculture, Ecosystems and Environment.