Japan wil nucleaire kennis exporteren

Nieuws

Japan wil nucleaire kennis exporteren

Japan wil nucleaire kennis exporteren
Japan wil nucleaire kennis exporteren

Suvendrini Kakuchi

19 januari 2012

Japan wil de nucleaire export laten groeien, terwijl het in eigen land probeert de bevolking gerust te stellen na de ramp met de kerncentrale bij Fukushima in maart vorig jaar.

“Deze export levert geld op en is goed voor de diplomatieke betrekkingen, maar hij is wel gevaarlijk”, zegt Yuki Tanabe, een expert van het Japanse Centrum voor een Duurzame Omgeving en Samenleving (Jacses).

Vorige maand keurde de Commissie Buitenlandse Zaken van het Japanse Huis van Afgevaardigden een export van twee kerncentrales naar Vietnam en Jordanië goed, als onderdeel van een bilaterale samenwerking.

De Japanse premier Yoshihiko Noda rechtvaardigt de deals door te stellen dat deze landen “de hoogwaardige Japanse technologie hard nodig hebben.” Noda zei echter ook dat Japan moet helpen de veiligheid van kerncentrales te verbeteren in beide landen.

Besmet voedsel

Overeenkomsten met andere landen, inclusief India, Bangladesh en Turkije, wachten nog op goedkeuring. Het gaat om akkoorden over de bouw en het beheer van kerncentrales door Japanse bedrijven.

Milieuactivisten in Japan en de landen die de technologie importeren, keren zich echter tegen de projecten. Los van het risico van radioactieve vervuiling, wijzen zij op de exorbitante kosten die kerncentrales met zich mee kunnen brengen.

Door radioactieve vervuiling na de meltdown bij Fukushima moesten 150.000 mensen vluchten. Tienduizenden hectares landbouwgrond zijn ongeschikt geworden voor voedselproductie. Uit testen bleek deze maand dat ook zeevoedsel in de buurt van Fukushima besmet is.

Tokyo Electric Power Company, de operator van de Fukushima-reactor, heeft te maken met herstelbetalingen van meer dan 46 miljard euro en moet noodgedwongen een beroep doen op publiek geld.

India

Tijdens een conferentie afgelopen week in Yokohama, pleitten Japanse en internationale milieuactivisten voor een wereld zonder kernenergie.

Praful Bidwai, een Indiase activist voor veilige en duurzame energie, wees op het belang van regelmatige protesten door mensen die in de buurt van kerncentrales wonen. Momenteel komt 3 procent van de Indiase energiebehoefte uit kernenergie, maar de overheid wil dat opvoeren tot 20 procent in 2020. Dit zou nodig zijn voor economische groei en om aan de vraag naar energie tegemoet te komen.

India heeft het Nonproliferatieverdrag niet ondertekend en heeft een slechte reputatie op het gebied van nucleaire veiligheid, zei Bidwai. In oktober vorig besloten Noda en de Indiase minister van Buitenlandse Zaken Somanahalli Krishna gesprekken over een Japans-Indiaas partnerschap voor vreedzaam gebruik van atoomenergie voort te zetten.

Volgens sommige analisten wil Japan de concurrentie aangaan met Zuid-Korea. Dat land tekende vorig jaar een pact met de Verenigde Arabische Emiraten en is momenteel, net als Japan, in onderhandeling met Finland over orders.