Limburg bouwt transitienetwerk uit
Liesbeth Merckx
28 maart 2011
Transitie staat voor de evolutie naar een samenleving met minder fossiele brandstoffen. In Vlaanderen ontstaan stilaan verschillende transitiesteden en -dorpen. Ook Limburg heeft een eigen transitienetwerk.
De transitiebeweging bereidt zich voor op de klimaatverandering en een toekomst zonder olie. Een van de drijfveren achter transitie is het fenomeen ‘peak oil’ of piekolie. Dat houdt in dat de olieproductie een maximum zal bereiken, met een enorme prijsstijging tot gevolg. Sommige onderzoeken verwachten al een piek in 2015, andere in 2020 of 2030. Want de olievoorraad raakt uitgeput.
Transitiesteden
In Engeland zijn ‘transition towns’ al sinds 2007 een begrip. Vier Limburgse verenigingen, waaronder het Limburgs Sociaal Forum en Friends of the Earth Limburg organiseerden in november 2010 een eerste open informatieavond over de ‘transition towns’ en het transitienetwerk in Vlaanderen.
“Negentig geïnteresseerden woonden die avond bij. Nu hebben we een kerngroep van ongeveer twintig mensen die actief deelnemen aan verschillende werkgroepen”, vertelt Peter Stulens van de werkgroep activiteiten.
Idealist of egoïst?
Bram Van Dyck zit in de werkgroep communicatie. “Ik hoop nog veel Limburgers te bereiken en ben benieuwd naar het resultaat. De olie raakt op. Het komt erop aan alternatieven te zoeken.”
Van Dyck noemt zichzelf geen wereldverbeteraar. “Naast idealistisch kun je ons ook egoïstisch noemen. Uiteindelijk doen we dit vooral voor onszelf.”
Bijleren
Eline Bijloos (22) komt voor de vierde keer naar een bijeenkomst. “Ik wil vechten voor de natuur, maar ook andere mensen leren kennen.”
Ze kwam in contact met het transitiegebeuren via haar vriendin Sofie Aben (29). “Via deze organisatie kan ik bijleren. Ik wil me voorbereiden op een toekomst zonder olie. We moeten terug naar het plattelandsleven, bijvoorbeeld door eigen groenten te kweken”, vertelt Aben.
© 2011 — StampMedia/Xios — Liesbeth Merckx