Marokkanen wijzen voorstellen koning af tijdens protestactie
Hasna Ankal
24 april 2011
In Marokko vindt voor de derde keer een grote protestactie plaats in verschillende steden. De manifestanten wijzen hiermee de voorstellen van koning Mohammed VI voor een grondwetswijziging af en uiten tevens hun ontevredenheid over de berichtgeving in Marokkaanse media. Ook in Europese steden vinden solidariteitsacties plaats.
Na het voorstel van koning Mohammed VI voor een grondwetswijziging waarbij hij een deel van zijn macht zou verminderen en het Berbers naast het Arabisch als officiële taal van Marokko zou instellen, komen Marokkanen vandaag opnieuw op straat voor een nationale demonstratie. Sinds 20 februari hielden burgers elke week een actie om meer democratie en gerechtigheid te eisen. Deze protestactie is een intiatief van de Berberbeweging, maar uiteindelijk hebben zowel de 20februari-beweging als de linkse en islamistische bewegingen besloten om ook deel te nemen.
Volgens de organisatoren waren er zondag in Casablanca 35 000 manifestanten. Reuters berichtte over 10 000 mensen. Behalve Casablanca behoren ook Marrakesh en Rabat tot de steden waar manifestanten slogans scanderen gericht tegen ministers, de politie, veiligheidsdiensten, de elite en de Marokkaanse media. Die laatste worden ervan beschuldigd het aantal manifestanten bij de vorige grote demonstaties op 20 februari en 20 maart te minimaliseren. Donderdag slaagden leden van de 20februari-beweging erin om tijdens een live-uitzending op de Marokkaanse staatstelevisie banners te tonen met een oproep om deel te nemen aan het protest op zondag.
In Amsterdam en bij de Marokkaanse ambassade in Brussel houden Marokkanen een solidariteitsactie. Fatima, één van de Marokkanen in Nederland die meedoet met een actie in Amsterdam, gebruikt Marokkaanse webblogs en sociale media als alternatieve nieuwsbron. ‘De Marokkaanse staatstelevisie vertegenwoordigt niet de Marokkaanse bevolking maar is een spreekbuis van de staat’, aldus Fatima. In Brussel uit Nordine Saidi, woordvoerder van de partij Egalité, zijn solidariteit met de burgers in Marokko. ‘Ook al verwacht ik niet veel mensen, als er vijftien opdagen is dat een succes’, vertelt hij voor het begin van de actie aan de telefoon. ‘De vorige keren was er opvallend veel jeugd aanwezig en dat was op zich al een overwinning.’
‘Marokko is de koning’
Nordine Saidi vindt de voorstellen van de koning niet voldoende. ‘De koning heeft niet gezegd dat Marokko in een slechte toestand verkeert. Met de wijziging die hij voorstelt zal er niets veranderen. Artikels 19 en 23 van de grondwet blijven intact en daarmee heeft hij nog teveel macht’, aldus Saidi.
Terwijl de meeste demonstranten in Marokko de koning niet aanwijzen als schuldige voor de problemen van het land maar wel eisen dat hij meer macht afstaat, benoemt Saidi de koning wel uitdrukkelijk als een probleem: ‘Marokko is de koning, de wet is de koning en het rechtssysteem is de koning. Hij staat aan de top van het systeem en hij kan de zaken veranderen.’ Maar hij wil benadrukken dat hij niet protesteert uit haat. ‘Ik geef kritiek op Marokko omdat ik van dat land en haar volk hou.’