Matchbox on Tour: een niet alledaags kunstproject

Nieuws

Matchbox on Tour: een niet alledaags kunstproject

Matchbox on Tour: een niet alledaags kunstproject
Matchbox on Tour: een niet alledaags kunstproject

Yong Lee Van de Casteele

13 mei 2011

Matchbox on Tour doet in 2011 de vijf Vlaamse provincies aan. Na een eerste stop in Hasselt staat de aanhangwagen momenteel in de schaduw van het Museum voor Midden-Afrika in Tervuren geparkeerd. Later volgen nog Gent, Antwerpen en Oostende.

Het concept Matchbox on Tour is een samenwerking van het Centrum voor Beeldexpressie, Creatief Schrijven, Kunstwerkt en ZebrArt. ZebrArt is een platform die de mogelijkheid biedt aan gevluchte kunstenaars in Vlaanderen om met elkaar en de culturele sector in contact te komen. Op basis van de database die ZebrArt beheert koos Kunstwerkt vijf niet-westerse kunstenaars uit. Die kregen de uitnodiging om een duo te vormen met een Vlaming. Curator Pieter Vermeulen selecteerde de vijf van eigen bodem.

Van 11 tot 15 mei krijgen de Antwerpse Hannelore Van Dijck en de Chileen Carlos Ramirez de tijd om samen iets te creeëren. Een voorwaarde is dat hun creatie geïnspireerd wordt door de omgeving waarin de box staat. Beide kunstenaars verkenden alle plekjes van het imposante museum en raakten danig onder de indruk van de kelder waar alle skeletten liggen.

De match wordt niet willekeurig gedaan. De twee kunstenaars moeten iets gemeen hebben. Zo voelen Van Dijck en Ramirez zich perfect thuis op locatie. In Gent, de volgende bestemming van de Matchbox, werken de gematchte kunstenaars graag met textiel. Het is dus zeer toepasselijk dat de kunstbox in die stad bij het Museum voor Industriële Archeologie en Textiel staat.

Volgens Van Dijck is het als kunstenaar niet makkelijk om occasioneel met iemand samen te werken. ‘Het kunstenaarsbestaan is zeer individueel. Vaak zit je altijd alleen in je atelier. Wanneer je dan plots met twee iets moet maken, vergt dat grote aanpassingen. Je moet je eigen ideeën aan de kant zetten en werken als een team.’

‘Het werkt ook verrijkend’, vult Ramirez aan. ‘Door in dialoog te treden tonen we aan dat we allemaal gelijk zijn. Wij zijn allemaal Afrikanen, iedereen heeft zijn wortels op dat continent. Wanneer je over diversiteit praat, deel je de mensen weer op in hokjes. Daar doen wij bewust niet aan mee. Wij zijn allemaal universeel en deel van deze geglobaliseerde wereld.’

Het project ging uit van twee vragen. Enerzijds hoe de locatie en de geschiedenis die het belichaamt in het project betrokken kunnen worden, anderzijds hoe de samenwerking tussen beide artiesten kan verlopen. ‘Zowel Hannelore als ik hebben toegevingen moeten doen, je moet wel, want je wil samen iets bereiken.’ aldus Ramirez. ‘Maar het was het zeker waard. Tijdens de voorbereiding en de schepping van onze creatie heb ik veel bijgeleerd,’ voegt Van Dijck toe. Beide partijen zijn dan ook zeer tevreden van het uiteindelijke resultaat.

Het grote publiek kan op zondag 15 mei een kijkje komen nemen in de Matchbox tijdens het Afrika < > Tervuren-festival. De box is geopend van 10 tot 18u.