Populatie iconische monarchvlinder krimpt nog verder

Nieuws

Populatie iconische monarchvlinder krimpt nog verder

Populatie iconische monarchvlinder krimpt nog verder
Populatie iconische monarchvlinder krimpt nog verder

15 maart 2013

De populatie van de bekende oranje-zwarte monarchvlinder is voor het zevende jaar op rij gedaald tot een recordlaagte. Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek door het Wereldnatuurfonds en de Mexicaanse regering.

De grote monarchvlinder is wereldwijd een van de bekendste vlindersoorten. In de herfst trekken de vlinders massaal naar het zuiden om te overwinteren. Pas in de jaren zeventig werd ontdekt dat ze dat allemaal op dezelfde locatie in Mexico doen, bij honderdduizenden in de bomen.

Maar de vlinderpopulatie daalt al zeven jaar op rij. Dat blijkt uit de jaarlijkse meting in Mexico van het areaal bos dat de vlinders innemen. In de voorbije winter bleek dat amper 1,19 hectare te zijn, een daling met maar liefst 59 procent in vergelijking met de vorige winter. Twintig jaar gelden namen de vlinders nog 20 hectare in.

Ggo-gewassen

De daling is volgens wetenschappers te wijten aan de chemicaliën die gepaard gaan met de kweek van genetisch gewijzigde gewassen (ggo’s) in de Verenigde Staten. De daling van de populatie valt opvallen samen met de introductie van ggo’s in de VS. De herbiciden in de ggo-teelt zijn nefast voor de zijdeplant, het belangrijkste voedsel voor de vlinder.

Ook de veranderende weersomstandigheden spelen de vlinder parten. “Extreme klimaatfluctuaties in de VS en Canada hinderen de voortplanting en het overleven van de vlinders”, zegt Omar Vidal, directeur van WWF-Mexico. “De levenscyclus van de monarch hangt af van de klimaatomstandigheden in de plaatsen waar de dieren zich ontwikkelen. Grote hitte kan dodelijk zijn voor de larven, droogte is nefast voor de eitjes.”

“Het overleven van de vlinder is een gedeelde verantwoordelijkheid tussen Mexico, de VS en Canada”, zegt Vidal. “Mexico doet al zijn deel door overwinteringsgebieden te beschermen en houtkap te verbieden. De VS en Canada moeten ook hun deel doen en de habitat van de monarch daar beschermen.”