Protest in Pakistan na moordpoging op 14-jarige activiste

Nieuws

Protest in Pakistan na moordpoging op 14-jarige activiste

Protest in Pakistan na moordpoging op 14-jarige activiste
Protest in Pakistan na moordpoging op 14-jarige activiste

Nelle Lauwerysen

10 oktober 2012

De Pakistaanse taliban hebben een 14-jarig meisje beschoten op een bus, terwijl ze van school naar huis ging. Malala Yousafzai voerde al jaren strijd voor onderwijs en vrede in de Swat-vallei. De aanval veroorzaakt een storm van protest in Pakistan. De actie wordt gezien als zowel een bewijs van de brutaliteit van de taliban als van de enorme moed van het meisje.

Malala Yousafzai werd bekend toen ze als 11-jarige een anonieme blog schreef voor de BBC. Later kwam ze aan bod in verschillende media en werden er verschillende documentaires over haar gemaakt, onder meer door de New York Times. Ze gebruikte deze media om te protesteren tegen de taliban en te ijveren voor onderwijs voor meisjes in de Swat-vallei. Dinsdag werd ze samen met twee andere leerlingen neergeschoten terwijl ze op weg was naar huis. De aanslag werd opgeëist door de Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP).

‘Zij was pro-westers, sprak zich uit tegen de taliban en ze noemde President Obama haar ideale leider,’ zei Ehsanullah Ehsan, woordvoerder van de Pakistaanse Taliban. ‘Ze was nog jong, maar ze wou de westerse cultuur promoten in de Pasjtoegebieden’. Hij voegde eraan toe dat indien Malala de aanslag overleeft, er zeker een nieuwe poging zal volgen. ‘Laat dit een les zijn’, aldus Ehsan.

‘Afschuwelijk’

De aanslag veroorzaakt een storm van protest in Pakistan. Malala wordt nu gezien als de verpersoonlijking van de strijd tegen de taliban. In verschillende blogs wordt ze geprezen om haar moed en haar inzet. Ook vanuit officiële hoek kwamen er allerhande veroordelingen. De stafchef van het leger, generaal Ashfaq Parvez Kayani, noemde de aanval ‘een afschuwelijke daad van terrorisme’. Volgens hem hebben de taliban de gevolgen van de aanslag onderschat: ‘De taliban hebben niet begrepen dat Malala niet alleen een individu is, maar ook een icoon’. Verschillende groeperingen zien de aanslag als ‘een poging om een stem voor vrede en onderwijs het zwijgen op te leggen’.

De aanslag was groot nieuws in Pakistan en werd ook door verschillende media veroordeeld. Hamid Mir, nieuwsanker van Geo News en televisiepersoonlijkheid, uitte zijn kritiek via Twitter: ‘Niemand heeft het recht om een schoolmeisje aan te vallen enkel en alleen om politieke verschillen. De aanvallers bezorgen de islam een slechte naam’. Andere opinieschrijvers veroordelen de onveiligheid in de Swat-vallei. ‘De aanval op Malala is verder bewijs van het feit dat het leven en het welzijn van de jeugd niet veilig is in Pakistan’, schrijft Murtaza Haider van de Ryerson University in Toronto in de Pakistaanse krant Dawn.

Ook de bevolking reageert vol ongeloof op het gebeuren. Murtaza Salangi van de Pakistaanse Radio vertelde aan de Britse krant The Guardian dat mensen reageren alsof Malala hun eigen dochter is. Hij denkt dat de gebeurtenis een keerpunt kan zijn. Volgens hem komt het protest ditmaal ook niet enkel van de ‘ontwikkelde elite’. ‘De stroom van sympathie en steun voor dit meisje is ongekend’, aldus Salangi.