Singapore verbouwt groente in de lucht
Kalinga Seneviratne
09 december 2012
Met 5 miljoen inwoners op een oppervlak van slechts 715 vierkante kilometer, ziet de republiek Singapore zich gedwongen tot steeds meer hoogbouw. Daarbij worden ook nieuwe manieren om landbouw te bedrijven 'in de lucht' uitgetest.
Singapore geeft stadslandbouw een nieuwe dimensie met de bouw van ‘verticale tuinderijen’. Bedoeling is om minder afhankelijk te worden van de import van voedsel. Momenteel wordt slechts 7 procent van het voedsel dat het land gebruikt, lokaal verbouwd. Het land importeert de meeste verse groenten uit buurlanden zoals Maleisië, Thailand en de Filipijnen, en uit verder weg gelegen landen zoals Australië, Nieuw-Zeeland, Israël en Chili.
De groei van het aantal immigranten in de afgelopen jaren, heeft geleid tot versnelde bouw van appartementencomplexen. De weinige landbouwgrond die er nog was, verdween snel. Via een publiek-privaat partnerschap worden nu constructies gebouwd waar met weinig CO2-uitstoot via een roterend systeem groenten worden verbouwd.
Energiezuinig
Jack Ng, directeur van Sky Green, dat in samenwerking met de Agri-Food en Veterinaire Autoriteit van Singapore (AVA) de stadslandbouw wil moderniseren, legt uit hoe het werkt. Hij ontwierp een serie aluminium torens, waarvan sommige 9 meter hoog, met elk 38 rijen met bakken waar groenten in verbouwd kunnen worden.
Het water dat gebruikt wordt om de torens te laten roteren, wordt in het systeem gerecyleerd en uiteindelijk gebruikt om de planten water te geven. Elke toren verbruikt 60 watt per dag, ongeveer evenveel als een gloeilamp. De groentetoren roteert heel langzaam. Het duurt 8 uur voordat de bovenste rij beneden is. Tijdens het rotatieproces krijgen de planten voldoende licht en als ze beneden zijn krijgen ze water. Het systeem is gemakkelijk te onderhouden en de tuinders kunnen eenvoudig bij hun groenten.
Duurder
Ng zegt dat de torens, als ze gebouwd worden op daken van wooncomplexen, onderhouden kunnen worden door gepensioneerden en huisvrouwen. Zij hoeven daar maar een paar uur per dag aan te besteden.
De groenten uit de torens zijn momenteel 20 cent per kilo duurder dan de importgroenten, maar ze zijn wel “verser omdat ze minder ver getransporteerd worden”, zegt Tng Ah Yiam, inkoopmanager van NTUC FairPrice, met 230 winkels en supermarkten de grootste kruidenier van Singapore. NTUC FairPrice neemt nu al groenten uit de torens af, en verwacht dat dat meer wordt als het aantal torens wordt uitgebreid.
Het Sky Green-project past in een trend die sinds de jaren negentig gaande is in Singapore. In die tijd stimuleerde het land al tuinbouw op daken. Verschillende instituten ontwikkelden systemen die nooit van de grond kwamen. “Er waren altijd zorgen over de vraag of de daken de constructies wel konden dragen”, zegt Shih Yong Goh, voormalig hoofd voorlichting van AVA.
Lee Sing Kong, directeur van het Nationale Instituut voor Onderwijs en een groot voorstander van ‘luchtteelt’, zegt dat Singapore dringend minder afhankelijk moet worden van import. “We hebben te maken met steeds extremere weersomstandigheden, inclusief overstromingen, en die hebben invloed op de voedselproductie. Singapore moet onderzoek doen naar eigen methoden om voedsel te produceren, zodat we zekerder kunnen zijn van voldoende voedsel”, zegt hij.