Sri Lanka vreest explosie van hiv

Cijfers bevestigen dat hiv in Sri Lanka aan een opmars bezig is onder jongeren en homoseksuelen. Vooral voor deze laatste groep hinderen strenge wetten en sociale tradities om aan preventie te doen, zeggen experts.

Sri Lanka, de eilandstaat in de Indische Oceaan, wordt algemeen beschouwd als een land waar aids weinig voorkomt, althans als we de officiële statistieken erop naslaan.

Volgens de meest recente gegevens van het Nationale Aids Preventieprogramma telt het land iets meer dan 1800 mensen die besmet zijn met hiv, het virus dat aids kan veroorzaken. 1080 van hen zijn man.

Sri Lanka kent een totaal aantal inwoners van 21 miljoen.

“Zelfs als we de onopgemerkte gevallen zouden meerekenen, komen we nog maar aan een getal van 4000 dragers van hiv”, zegt Susantha Liyanage, de directeur van het Preventieprogramma.

Hij waarschuwt echter dat deze cijfers een explosieve en meer complexe situatie verbergen en acht de kans op een epidemie binnen de risicogroepen mogelijk.

Strafbare feiten

Eenzelfde geluid werd al gehoord tijdens de voorstelling van het Nationaal Strategische Plan inzake Hiv 2013-2017 dat vorig jaar werd gelanceerd. Daarin stond dat bepaalde socio-economische en gedragsmatige factoren tot een epidemie konden leiden onder de risicogroepen: mannen die seks hebben met mannen, jongeren tussen 15 en 25 jaar, intraveneuze druggebruikers en kinderen van hiv-positieve ouders.

“Omdat druggebruik en homoseksualiteit strafbare feiten zijn volgens de wet in Sri Lanka, is het extreem moeilijk om openlijk te werken met deze groepen”, zegt Milinda Rajapaksha, directeur van de Nationale Jeugdraad.

Liyanage voegt daar nog aan toe dat dezelfde moeilijkheid het geval is voor sekswerkers, die eveneens een verhoogd risico op hiv lopen.

Onbeschermde seks

Van de gekende besmettingen is 80 procent toe te schrijven aan onbeschermde seksuele activiteit en 4,4 procent aan de overdracht van moeder op kind.

Twintig procent van de besmettingen situeert zich bij de 15 tot 25-jarigen, een groep die vijf jaar geleden nog maar zes procent hiv-positieven kende.

Liyanage maakt zich vooral zorgen over de toename van het hoge aantal besmettingen onder jongeren. “Het toont aan dat onze preventiecampagnes niet bij de jeugd aankomen.”

Gerichte preventie

In de Sri Lankaanse scholen wordt nu nog geen seksuele voorlichting gegeven.

Verwacht wordt dat nog deze maand een nieuwe beleidsmaatregel de groep jongeren als een risicogroep zal erkennen waardoor meer gerichte preventie makkelijker wordt.

“Bewustmakingscampagnes voor homoseksuele mannen, zal een moeilijkheid blijven omdat ze gestigmatiseerd worden in onze maatschappij. Het publiek verzet tegen hen blijft groot”, zegt Rajapaksha.

Volgens een studie zouden 30.000 tot 40.000 mannen in Sri Lanka homoseksueel zijn. De toename aan hiv-besmettingen steeg van 0,48 procent in 2009 (het begin van de screening) naar een huidige 12,3 procent.

Een kwart van deze mannen gaf ook aan dat ze naast hun mannelijke sekspartners ook seks hebben met vrouwen.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.