Vrede in Centraal Afrikaanse Republiek is kwetsbaar

Nieuws

Vrede in Centraal Afrikaanse Republiek is kwetsbaar

Tendai Marima

03 februari 2013

Half januari tekenden rebellen in de Centraal-Afrikaanse Republiek een vredesovereenkomst met de regering van president Francois Bozizé Maar de spanningen zijn nog niet verdwenen.

Tien dagen nadat de vredesovereenkomst was getekend tussen de rebellen en de regering, bestookten gewapende brigades van de rebellengroep Séléka ip 20 en 21 januari het diamantstadje Dimbi en een toeristenattractie, Kembé, op 20 en 21 januari

Na een opmars van een maand, veroverden de rebellen eerder stad na stad. Vlak voor de hoofdstad, Bangui, kwam daar een plotseling einde aan. Met de hulp van troepen uit andere Afrikaanse staten, slaagde Bozizé erin de rebellen tegen te houden. Na intense onderhandelingen werd op 11 januari een staakt-het-vuren getekend en een regering van nationale eenheid gevormd die het land een jaar zal besturen.
Ondanks het staakt-het-vuren, laaide het geweld toch weer op in delen van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). Rebellengroepen zouden zich steeds vaker misdragen en overheidskantoren en huizen van particulieren binnenvallen. Ook houden ze gijzelaars vast voor losgeld en en vallen ze boeren aan in het noorden van het land.

Volgens berichten zouden de rebellen in het zuiden inwoners van Alindao hebben lastiggevallen, voordat ze afgelopen week verder trokken naar Dimbi and Kembé. In Kembé werden politiebureaus en telefoonlijnen vernield, en gevangen bevrijd. In Dimbi resulteerde de bezetting van een diamantmijn in de tijdelijke opschorting van mijnbouwactiviteiten.

De regering veroordeelde de aanvallen in de twee dorpen, die kunnen wijzen op een onvrede met de deal die de rebellen tekenden. Sommige facties binnen Séléka hebben openlijk laten blijven niet blij te zijn met die overeenkomst. Soortgelijke eerdere afspraken hebben volgens hen weinig opgeleverd.

Humanitaire hulp

Ondanks het plaatselijke geweld, is de rest van het land stabiel. Bedrijven, ziekenhuizen en scholen zijn in de meeste regio’s weer open. Maar terwijl het normale leven in de CAR terugkeert, blijft de humanitaire situatie slecht. Bijna 800.000 mensen wonen in gebieden die onder controle van Séléka-groepen staan. Zo’n 700.000 mensen in Bangui hebben ook nog te lijden onder de crisis.

Door de gevechten zagen internationale hulporganisaties zich gedwongen hun humanitaire programma’s te staken. Sommige organisaties verhuisden tijdelijk naar Kameroen en verleenden van daaruit hulp. Na het staakt-het-vuren keerden de meeste organisaties echter terug naar de Centraal-Afrikaanse Republiek. “Toen we terugkwamen, zagen we dat onze kantoren compleet geplunderd waren. Alle hulpgoederen waren weg”, zegt Amy Martin, landdirecteur van het VN-Kantoor voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA). “We moeten weer bij nul beginnen.”

Martin zegt dat er momenteel geen binnenlandse commerciële vluchten uit Bangui vertrekken en dat er brandstoftekorten zijn. Ook is het volgens haar moeilijk om het aantal intern ontheemden te schatten. Veel mensen zijn de bush ingevlucht of verborgen zich op boerderijen.

Het Rode Kruis zegt dat veel vluchtelingen langzaamaan terugkeren. Zo’n duizenden ambtenaren uit Ndele weigeren terug te keren naar hun stad, omdat ze bang zijn dat er opnieuw geweld uitbreekt, zegt Vincent Pouget, woordvoerder van het Rode Kruis. Pouget maakt zich ook zorgen over kleine kinderen die met hun ouders in de bush slapen, omdat zij een groot risico lopen tropische ziekten zoals malaria te krijgen. De Centraal-Afrikaanse Republiek kent in deze tijd van het jaar bovendien een groot temperatuurverschil tussen dag en nacht.

Voedselprijzen

De CAR telt het op vier na hoogste aantal slachtoffers van infectieziekten en parasieten. Malaria is een van de belangrijkste doodsoorzaken in de CAR. Tropische ziekten zijn al lange tijd een probleem in het land. Politieke conflicten hebben een negatieve invloed op de verspreiding ervan.

De Centraal-Afrikaanse Republiek heeft in de nasleep van de opstand niet alleen te kampen met uitdagingen op het gebied van gezondheidszorg. Ook de stijging van de voedselprijzen heeft het leven moeilijker gemaakt voor een meerderheid van de arme bevolking. Steden en dorpen met veel voedsel werden door rebellen ingenomen. In Bangui stegen de voedselprijzen naar schatting met 27 procent in de afgelopen maand, deels als gevolg van tekorten.