Zeeslangen leveren stroom aan 6000 Portugezen

Nieuws

Zeeslangen leveren stroom aan 6000 Portugezen

Mario de Queiroz

25 september 2008

In het noorden van Portugal levert de machtige deining van de Atlantische Oceaan voortaan elektriciteit op voor 6000 mensen. Dinsdag werd er het Aguçadouro Wave Park geopend, een golfslagcentrale die van Portugal een pionier maakt in de ontwikkeling van deze duurzame energiebron.

Het “golvenpark” bestaat voorlopig uit drie zeeslangen van 142 meter lang en 3,5 meter diameter. De slangen bestaan uit verschillende segmenten die op en neer bewegen met de golven. Door die bewegingen wordt met behulp van hydraulische stoterstangen een motor aangedreven die elektriciteit maakt. De stroom wordt langs een kabel aan land gehaald.
De drie zeeslangen werden gebouwd op een werf in Peniche, 125 kilometer ten noorden van Portugal, door de Schotse firma Pelamis Wave Power. De hele installatie kostte 8,5 miljoen euro en heeft een geïnstalleerd vermogen van 2,25 megawatt, het equivalent van één windturbine in een windpark.

Pionierswerk

Dat is niet veel voor een land met 10,5 miljoen inwoners. Minister van Economie Manuel Pinho herinnerde er bij de opening evenwel aan dat ook zonne-energie en windenergie vijftien jaar geleden nog experimentele technologieën waren. Intussen haalt Portugal 40 procent van zijn elektriciteit uit duurzame bronnen. Pinho voorspelt dat de golfslagtechnologie binnen tien jaar even belangrijk zal zijn als zonne- of windenergie.
Het belang van het pilootproject voor de kust van Póvoa de Varzim is de mogelijkheid tot uitbreiding, benadrukten de directeurs van Pelamis Wave Power en het Spaanse Enersis, de grootste duurzame-energiefirma op het Iberisch schiereiland. In een tweede fase moeten er 27 zeeslangen bijkomen die het vermogen op 20 megawatt zullen brengen. Dat zal nog eens 75 miljoen euro kosten, waarvan 15 procent van de staat komt en de rest uit bankleningen.
De 27 zeeslangen zullen “het equivalent van 60.000 ton koolstofdioxide per jaar” uitsparen, zegt Rui Barros, ingenieur en projectdirecteur bij Enersis. Nog later is het de bedoeling op verschillende plaatsen voor de Portugese kust zeeslangen vast te ankeren en het vermogen op 550 megawatt te brengen.