Ook moslims vierden dit jaar feest op Kerstmis

Columniste Warda El-Kaddouri is blij dat moslims en christenen dit jaar samen feest gevierd hebben. ‘We vierden samen wat we altijd al deelden, maar nog niet helemaal beseften.’

  • © Brecht Goris ‘Ook Jozef en Maria waren vluchtelingen. Tweeduizend jaar later zijn meer dan vijftig miljoen mensen op de vlucht voor conflict, honger, vervolging.’ © Brecht Goris

Het winkelcentrum barst uit zijn voegen.

Ik zie mensen haastig op zoek naar dat laatste cadeautje, dat laatste accessoire bij de glamoureuze outfit, dat laatste ingrediënt voor het feestmaal.

Ze werpen regelmatig een blik op hun horloge, gevolgd door een paniekerige trek op hun gezichten.

Bijna kan ik hun gedachten lezen. ‘Is het al zo laat?’ Je zou bakken kritiek kunnen uiten op het consumentisme, het overeten en de sociale druk tijdens deze periode, maar ergens vind ik het als buitenstaander ook een heel spannende tijd.

Symboliek

Ik zit op een bank, aangenaam onzichtbaar en stille getuige in het midden van dit alles. Een beetje verderop zit een vader met zijn twee kinderen. Het jongetje is niet ouder dan zes. Hij huppelt vrolijk rond, houdt halt, loopt naar een man en vraagt: ‘Ben jij een moslim?’ De man lacht en antwoordt: ‘Ja, kereltje, net zoals jij.’

Het jongetje glundert in het moment van herkenning en huppelt weer verder tot hij plots luidop begint te giechelen, naar zijn vader kijkt en met zijn kleine wijsvinger in de richting van de hoofdingang wijst.

Ik volg zijn blik en zie een man verkleed als rendier binnenwandelen (want zo’n dingen zijn sociaal aanvaardbaar tijdens de kerstperiode). ‘Papa, wat is dat?’

Is het niet heerlijk hoe kinderen de wereld ontdekken? De vader neemt zijn zoon dichter bij hem en vertelt dat de man verkleed is als rendier; een soort grote, sterke bambi met horens die de slee van de kerstman voorttrekt in de sneeuw. Ik voel dat dit tafereel symbolisch is voor heel wat gevoelens en evoluties in onze samenleving, maar ik kan het niet plaatsen. Nog niet.

Eid al-Mawlid

Kerstmis was geen doorsnee Kerstmis dit jaar. Het was niet alleen een groene kerst met (onrustwekkende) lentetemperaturen en een tuin in volle bloei, maar het was een dag waarop ook moslims iets te vieren hadden.

De laatste keer dat de twee profeten hun verjaardag op dezelfde dag vierden, was in 1558.

In 2015 vielen Eid al-Mawlid, de geboortedag van de profeet Mohammed, en Kerstmis, de geboortedag van de profeet Jezus, samen. De laatste keer dat de twee profeten van de twee grootste wereldgodsdiensten hun verjaardag op dezelfde dag vierden, was in 1558.

Ondertussen ziet de wereld er anders uit. Ondertussen ziet Vlaanderen er anders uit, ondanks dat enkelen dit nog graag ontkennen.

Ik zag hoe jonge moslims vrijwillig kerstmaaltijden bereidden voor honderden daklozen. Ik zag hoe christenen kerstkoekjes deelden met hun moslimburen. Ik zag gebedsmatjes naast de kerstbomen liggen. Ik zag moslims de wacht houden voor de kerk tijdens een middernachtmis. Ik zag mijn medeburgers hun vrije dagen opofferen om in vluchtelingenkampen te helpen.

Ook Jozef en Maria waren vluchtelingen. Kerstmis staat in het teken van deze vlucht, van Nazareth naar Betlehem. Tweeduizend jaar later zijn meer dan vijftig miljoen mensen op de vlucht voor conflict, honger, vervolging. Tweeduizend jaar later zou Jezus niet eens geboren worden in Betlehem. De muur zou dat niet toelaten.

Zoals tijdens elke eindejaarsperiode kijken we achteruit en vooruit. We evalueren het afgelopen jaar en nemen goede voornemens voor het komende jaar. De media toont overzichten van natuurrampen, oorlogen, politieke schandalen, terreur, economische malaises, vluchtelingencrisis. Het zijn overzichten die je zouden doen geloven dat het einde der tijden nabij is.

Maar ik weiger toe te geven aan angst. Ik geloof niet in de nood aan een ‘veiligheidscultuur’. Ik verwerp elke vorm van sociale en politieke polarisatie. Ik zag en zie hoe het ook anders kan. Ik zag deze Kerstmis een hartverwarmend Vlaanderen waar ik trots op ben omdat we samen vierden wat we altijd al deelden, maar nog niet helemaal beseften.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.