Aantal landen met ggo-teelt neemt voor het eerst af

Nieuws

Aantal landen met ggo-teelt neemt voor het eerst af

Aantal landen met ggo-teelt neemt voor het eerst af
Aantal landen met ggo-teelt neemt voor het eerst af

VILT

06 mei 2014

Het aantal landen waar genetisch gemodificeerde gewassen worden geteeld, is in 2013 voor het eerst gedaald. Dat blijkt uit een rapport van Friends of the Earth International, een van de grootste niet-gouvernementele organisaties op milieugebied. Polen en Egypte bouwen de teelt van ggo-gewassen af en Mexico en Kenia hebben recent een teeltverbod uitgevaardigd. 'Wereldwijd verdwijnt de maatschappelijke aanvaarding voor de ggo-teelt', klinkt het.

In Europa, waar enkel Monsanto’s ggo-maïs MON810 wordt geteeld, is het ggo-areaal geslonken in Portugal, Tsjechië en Slovakije. Meer dan 90 procent van de ggo-gewassen in de EU worden geteeld in Spanje.

Wereldwijd groeien ggo-gewassen vooral in de Verenigde Staten, Argentinië en India. In Afrika zijn slechts drie landen actief in de ggo-teelt: Zuid-Afrika, Burkina Faso en Soedan. Kenia vaardigde recent een verbod uit. ‘Maar we zien toenemende druk van biotechnologische bedrijven om de ggo-teelt verder ingang te laten vinden op het continent’, aldus Friends of the Earth.

Weerstand

‘Toch neemt de publieke weerstand tegen ggo-gewassen in elk continent toe. In Europa is het meer dan duidelijk dat de maatschappij geen ggo’s wil, dat winkels ze weigeren te verkopen en dat een toenemend aantal landen de teelt volledig verbiedt’, luidt het.

Tegelijk ervaren landen als de VS en Canada toenemende problemen die gelinkt zijn aan de ggo-teelt. Zo heeft 49 procent van de Amerikaanse landbouwers last van herbicideresistente onkruiden. In Canada zou het percentage op tien procent liggen. ‘Dit resulteert in het gebruik van steeds giftigere onkruidverdelgers’, aldus Friends of the Earth.

De ngo vindt dat voedsel en landbouw niet thuishoren in de handen van bedrijven die winsten halen uit ggo-zaden en tegelijk uit chemische middelen die gebruikt worden voor de teelt ervan. ‘We hebben nood aan een voedselsysteem dat groenere landbouwbedrijven, veiliger voedsel en levendige plattelandsgemeenschappen promoot’, luidt het.

‘In plaats van ggo-gewassen toe te laten, moeten de Europese Commissie en de nationale regeringen dringend werk maken van de ondersteuning van bestaande landbouwmethoden die het milieu beschermen en die gezonde voeding leveren.’

Volgens de organisatie bestaan er kant-en-klare, minder risicovolle en meer efficiënte oplossingen dan ggo’s om de honger en armoede in de wereld aan te pakken. ‘Agro-ecologische landbouwmethoden die gericht zijn op lagere kosten en hogere opbrengsten kunnen een antwoord bieden, terwijl deze methoden juist onder druk komen te staan door de teelt van ggo’s.’

Tags