Vrees voor toename discriminatie en geweld

Ghanees wetsvoorstel zendt schokgolf door LGBTQ+-gemeenschap

pxfuel (CC0)

Internationale mensenrechtenorganisaties, donoren en beroemdheden vanuit de hele wereld hebben hun bezorgdheid geuit over de toenemende intolerantie jegens seksuele minderheden in Ghana.

In Ghana is een wetsvoorstel ingediend dat van homo-zijn een misdrijf zou maken. Het initiatief veroorzaakt angst en woede bij de lokale LGBTQ+-gemeenschap, die vreest voor een toename van discriminatie en geweld tegen seksuele minderheden.

Niet-heteroseks is momenteel al strafbaar in Ghana, men riskeert er tot drie jaar cel mee. Homofobe vervolging is er wijdverspreid, maar het nieuwe wetsontwerp wil nog veel verder gaan: een niet heteroseksuele seksuele oriëntatie hebben of opkomen voor LGBTQ+-rechten zou illegaal worden, met bijkomend langere straffen.

‘Mensen zijn bang om naar buiten te gaan’

Het is een gedroomd voorstel voor homofoben’, zegt Danny Bediako van Rightify Ghana, een lokale actiegroep. Zijn LGBTQ+-belangenorganisatie vecht het wetsontwerp aan sinds het vorige maand werd ingediend in het parlement.

‘De gemeenschap is geschokt over hoe ver dit gaat. Mensen zijn bang om naar buiten te gaan en sommige van onze leden zeggen dat ze het land zullen verlaten als de wet wordt aangenomen. Het jaagt zelfs diegenen die ons willen helpen angst aan’, voegt hij toe.

‘Ghanese familiewaarden’

Over de partijgrenzen heen zijn er voorstanders van het wetsvoorstel dat de naam ‘Gepaste seksuele mensenrechten en de Ghanese familiale waarden’ meekreeg. Sommige politieke analisten in het grotendeels conservatief-christelijke land zijn van mening dat het voorstel genoeg steun zou kunnen krijgen om aangenomen te worden.

Indien goedgekeurd zou de wetgeving het tot een misdrijf maken - die bestraft kan worden met maximaal vijf jaar gevangenisstraf - om homoseksueel, lesbisch, biseksueel, transgender, transseksueel, panseksueel of non-binair te zijn.

Het wetsvoorstel maakt het een burgerplicht om LGBTQ+-personen of activiteiten te melden aan de autoriteiten.

Iedereen die mensen met een alternatieve seksuele oriëntatie helpt of opkomt voor hun rechten, kan tegen tien jaar gevangenisstraf aankijken. Ook kunnen online platforms of mediabedrijven die met hun publicaties LGBTQ+-mensen lijken te ondersteunen, of de traditionele binaire genderidentiteit uitdagen, worden vervolgd.

Bovendien promoot het ontwerp zogeheten conversietherapie (verzamelnaam voor methoden die als doel hebben de seksuele geaardheid van LGBTQ+-personen te veranderen in heteroseksueel, red.) door strafvermindering te bieden als de beklaagde een “behandeling” aanvraagt. Daarnaast moedigt het ouders van interseksuele kinderen (kinderen die worden geboren met kenmerken van beide geslachten, red.) aan om ze chirurgisch te laten ‘herschikken’.

Andere bepalingen omvatten onder meer het verbieden van ‘opzettelijke travestie’, en maken het een burgerplicht om LGBTQ+-personen of activiteiten te melden aan de autoriteiten.

Het Ghanese parlement moet nu een commissie aanstellen om het wetsontwerp te evalueren. Daarna kan het voorgelegd worden aan het parlement, waarna het na eventuele amendementen in een wet kan worden gegoten.

Toenemende homofobie

Het wetgevend initiatief wijst op een trend van toenemende homofobie in Ghana, zeggen actievoerders. Zo zorgde de opening van het eerste LGBTQ+-gemeenschapscentrum van Ghana in januari voor opschudding bij kerkelijke groeperingen, politici en anti-homorechtendemonstranten. Weken later werd het centrum overvallen en moest het de activiteiten staken.

De wet zou volgens een indiener van het voorstel nodig zijn om ‘de plaag en perversie die homoseksualiteit vertegenwoordigt te bestrijden’.

In mei werden 21 homoactivisten gearresteerd voor het bijwonen van een workshop voor belangenbehartiging, volgens de politie een onwettige bijeenkomst. De groep is inmiddels op borgtocht vrijgelaten.

Internationale mensenrechtenorganisaties, donoren en beroemdheden vanuit de hele wereld hebben hun bezorgdheid geuit over de toenemende intolerantie jegens seksuele minderheden in Ghana.

‘Plaag en perversie’

Een van de acht indieners van het wetsvoorstel, oppositielid Samuel Nartey George van het Nationaal Democratisch Congres, zegt dat de wet nodig is om ‘de plaag en perversie die homoseksualiteit vertegenwoordigt te bestrijden’.

‘Je hebt het volste recht om het oneens te zijn met ons wetsvoorstel. We kunnen leven met het feit dat je het niet eens bent. Laat je verschil van mening echter gebaseerd zijn op de wet en op feiten en wetenschap. Niet op je emoties of gedachten’, schreef hij maandag op zijn Facebook-pagina.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
Alex Kofi Donkor, directeur van LGBT+ Rights Ghana, de organisatie die het intussen gesloten gemeenschapscentrum uitbaatte, zegt dat het wetsvoorstel LGBTQ+-personen boos en bang maakt.

‘Mensen zijn geschokt, verontwaardigd en bang. Sommige mensen vermijden bepaalde openbare ruimtes, omdat ze het gevoel hebben dat zelfs het debat over het wetsvoorstel homofobe sentimenten aanwakkert en homofoben sterker maakt’, aldus Donkor.

Hij is een campagne gestart met de naam #KillTheBill om de autoriteiten onder druk te zetten. ‘Als dit gevoel nu al overheerst, kun je je voorstellen hoe het dan zal zijn voor de homogemeenschap als het wetsvoorstel wordt aangenomen?’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.