Luchtvervuiling maakt meer slachtoffers dan aids en malaria samen

Elk jaar sterven 3 miljoen mensen voortijdig door luchtvervuiling, en dat aantal kan nog verdubbelen tegen 2050. Verrassend genoeg is de landbouw bij de belangrijkste oorzaken. Dat zeggen wetenschappers van het Duitse Max Planck-Instituut in het tijdschrift Nature.

Water vermengd met meststoffen stroomt van een veld na een hevige regenbui. Ammoniakhoudende meststoffen zijn volgens de resultaten van het onderzoek door het Max Planck-Instituut goed voor een vijfde van alle slachtoffers uit luchtvervuiling.

Elk jaar sterven wereldwijd 3,3 miljoen mensen aan de gevolgen van luchtvervuiling, dat zijn meer sterfgevallen dan de slachtoffers van aids en malaria samen.

De meeste slachtoffers van luchtvervuiling vallen door fijn stof, kleine partikels die diep in de longen doordringen en er onder meer longkanker, hartaandoeningen en beroertes veroorzaken. Er is ook niet meteen beterschap in zicht: als er niet wordt ingegrepen, zal het aantal vroegtijdige overlijdens door luchtvervuiling tegen 2050 verdubbelen, voorspelt een studie door het Duitse Max Planck-Instituut.

Bovendien hielden de wetenschappers geen rekening met luchtvervuiling binnenskamers, naar schatting nog eens goed voor 3,4 miljoen slachtoffers per jaar. De resultaten van de studie werden gepubliceerd in het tijdschrift Nature.

Landbouw

Bij luchtvervuiling wordt spontaan gedacht aan industrie en transport, maar de vervuiling blijkt afkomstig uit erg uiteenlopende bronnen, afhankelijk van de regio in de wereld. Zo is het gebruik van vervuilende energie door gezinnen goed voor minstens de helft van de slachtoffers in China en India.

De grootste verrassing is echter de uitstoot van de landbouw in het Westen, met name ammoniak afkomstig uit meststoffen en de veeteelt. Het reageert met partikels uit verkeer en industrie tot ammoniumsulfaat en ammoniumnitraat en is zo goed voor een vijfde van alle slachtoffers uit luchtvervuiling. In de VS, Rusland, Japan en Europa is het zelfs de belangrijkste oorzaak van luchtvervuiling.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.