‘Myanmar staat aan de rand van de afgrond’

Sombere mijlpaal in Myanmar: al 3 miljoen burgers op de vlucht voor geweld

Evangelos Petratos, Rakhine, Myanmar/Burma June 2014 (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)

Archiefbeeld van een vluchtelingenkamp in Myanmar.

Na drie jaar burgeroorlog zijn in Myanmar nu al meer dan drie miljoen burgers op de vlucht voor het geweld binnen de eigen landsgrenzen. ‘Myanmar staat aan de rand van de afgrond’, waarschuwt de VN-waarnemer voor het land Marcoluigi Corsi.

‘Myanmar staat aan de rand van de afgrond’, waarschuwt de VN-waarnemer voor het land Marcoluigi Corsi. Door de militaire staatsgreep in februari 2021 en de daaropvolgende conflicten in een groot deel van het land is een recordaantal mensen hun huis moeten ontvluchten op zoek naar veiligheid. Van de 3 miljoen mensen die momenteel op de vlucht zijn in eigen land, hebben naar schatting 2,7 miljoen mensen dat gedaan als een gevolg van onveiligheid.

Ongeveer een derde daarvan zijn kinderen. De VN waarschuwen dat hun toekomst door het conflict ernstig verstoord wordt.

Sterke tegenstand

De militaire junta stoot in grote delen van het land op opstanden. Nooit eerder in haar geschiedenis heeft het militaire regime de controle verloren over zo’n groot deel van haar grondgebied, de voorbije maanden vielen ook enkele strategisch belangrijke bases in handen van oppositiegroepen.

Sinds oktober 2023 is het geweld geëscaleerd, waarbij het leger zich bedient van strafexpedities na verliezen. Dat heeft bijgedragen aan de snelle groei van het aantal vluchtelingen. 18,6 van de 54 miljoen inwoners zijn ook afhankelijk zijn van noodhulp om te overleven. Dat is een miljoen meer dan een jaar geleden.

De VN roepen alle partijen in het conflict op om hulpverleners toegang te bieden tot de kwetsbare groepen. Onderfinanciering en gebrek aan toegang belemmeren de noodhulp aanzienlijk. ‘Met het naderende cycloonseizoen zijn nu extra middelen nodig om de meest kwetsbaren te beschermen en levens te redden’, aldus de VN-waarnemer.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.