Vijf kansen om iets voor Nepal te doen

Meer dan 4000 doden, een veelvoud aan vernielde huizen, miljoenen mensen zijn door de zware aardbeving in Nepal getroffen. De noden zijn enorm en de geografie bemoeilijkt de reddingsoperatie: miljoenen mensen wonen niet langs een weg. Hulp zal lastig, duur en nodig zijn. Hier zijn vijf zaken die mensen kunnen doen.

  • © Reuters Een man zit op de restanten van zijn huis na de aardbeving. © Reuters

1. Steun nu de professionele hulpverleners

Wetenschappers en professionele hulpverleners wisten dat er een zware aardbeving zou gebeuren. Twee weken geleden verscheen een studie die dat nogmaals bevestigde én die vrij exact de plaats van de beving kon aanduiden. Maar niemand kon voorspellen in welk jaar de schok zou komen en hoe hevig die zou zijn. Toch was er al voldoende kennis om voorbereidingen te treffen en dat is wat sommige grote hulporganisaties de afgelopen jaren dan ook gedaan hebben.

Hun rampenplannen liggen nu op tafel, een professioneel team kent het terrein en de situatie – alles is nu een kwestie van tijd en geld. Als je maar één iets doet, stort dan NU geld aan gereputeerde noodhulporganisaties zoals het Rode Kruis of UNICEF  of steun de noodoproep die 1212 zonet lanceerde.

2. Zoek een betrouwbare VZW met stevige lokale wortels

Ik pleit schuldig aan belangenvermenging: onder deze categorie valt ook de VZW Chautaara  – die ik 7 jaar geleden samen met 2 partners-in-crime heb opgericht. Chautaara steunt Nepalese partnerorganisaties en heeft net een succesvolle ervaring met wederopbouw na een ramp achter de rug. Nog maar vorige week kregen we bericht dat de acht huizen die we hielpen heropbouwen bewoonbaar zijn, maar in het werkgebied van onze partner ISARD liggen er weer een heel aantal huizen neer — met minstens één dode en een handvol gewonden.

Ik durf dit als optie mee te geven omdat noch ikzelf noch iemand anders daar enig financieel belang bij heeft – elke eurocent gaat regelrecht naar onze Nepalese partners. Maar er zijn nog tal van andere kleine en betrouwbare organisaties die nu elk beetje steun kunnen gebruiken. Het Belgische weeshuis Shangri-La home  is een van de weinige succesverhalen in de enorme weeshuizen-sector die Kathmandu rijk is. De ex-straatkinderen, het personeel en de vrijwilligers van Shangrila Home staan nu letterlijk weer op straat. Hun huis is door deze aardbeving onbewoonbaar.

Ook de shelter’s van CPCS , een ander degelijk Belgisch project zijn nu gesloten en het is onwaarschijnlijk dat ze weer in gebruik kunnen genomen worden. In elk geval is er ook daar schade en zijn er grote kosten.

3. Heb je minder geld maar weet je wel van aanpakken?

Organiseer een benefietactie. Er zijn nu al mensen die met gebakken wafeltjes rond gaan, die hun reismakkers bellen en besluiten om samen iets te doen. Betrek elke Nepalees die je kent en leer er nieuwe kennen.  In Leuven zijn er duizenden. in Gent, Brussel en Antwerpen ook telkens meer dan duizend. Waarom vraag je eens niet aan die Nepalees van je favoriete nachtwinkel, horecazaak of bij jou op kantoor hoe het met zijn familie is en of hij misschien mee wil doen met een benefiet?

4. Inzamelen voor gevorderden

Dit soort hulp op middellange gaat heel vaak fout. Batterijopladers die niet op de Nepalese stopcontacten passen, blikjes rundvlees naar een land vol hindoes sturen, medicijnen die onze diarree aanpakken maar niet die van hun, … de gebruikelijke welgemeende misverstanden die soms meer kwaad dan goed doen.

Maar sommige spullen zullen nog een hele tijd nodig zijn. Dit kun je doen, als de top drie hierboven je honger om te helpen niet kan stillen: Een waka waka heeft enkel wat zon nodig om eender welke gsm op te laden, elke mogelijke adapter zit er bij.

Verder weet ik van Nepalese contacten dat ze nu vooral waterfilters, tenten en dekens nodig hebben. Tienduizenden mensen kijken aan tegen een lange periode verplicht kamperen en in juni komt de moesson.

De volgende te nemen horde is die dingen bij de mensen krijgen die het nodig hebben. In Nepal is de kans dat de douane jouw giften om duistere reden een probleem gaat vinden vrij groot en de overgrote meerderheid in Nepal heeft zelfs geen adres. Misschien ken je wel iemand die naar Nepal gaat, of ken je ondertussen die Nepalees in je buurt. Maar de kans op succes en de efficiëntie van je hulp wordt meestal een factor groter door geld te storten aan een goede organisatie.

5. Praat er over

Morgen is Nepal van de voorpagina. Overmorgen misschien al uit de krant. En volgende week lijkt het al lang geleden en praat niemand er nog over. Tenzij jij daar iets aan doet. Zo snel als de persaandacht er nu kwam, zo snel zal die weer weg gaan — maar de nood aan hulpacties zal nog maanden lang acuut zijn.

Er zijn miljoenen mensen getroffen en volgens UNICEF zijn er zeker 2,8 miljoen kinderen in hoge nood. Lees erover en praat erover, dat is wat de hulp op gang blijft houden.

Nick Meynen publiceerde ondermeer De hulpindustrie in Nepal: grote budgetten, grote problemen en Nepal. Nieuwe wegen in de Himalaya (EPO)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.