Bewoonbare zeecontainers als sociaal project

Baanbreker

Al gehoord van een oude zeecontainer die dienst doet als woning, kantoor of klaslokaal? COF is een organisatie die containers aan de hand van een duurzaam, sociaal economieproject een tweede leven geeft. De zogenaamde COFcubes zijn milieuvriendelijk, betaalbaar én zorgen voor werkgelegenheid voor laaggeschoolden.

  • © COF ‘Oude zeecontainers, overgekocht van de Antwerpse of Rotterdamse haven, worden omgebouwd tot woningen of klaslokalen.’ © COF
  • © Roxane Hoedemakers ‘De containers worden bij verkoop ook vaak langs de buitenkant ingekleed om beter in hun omgeving te passen.’ © Roxane Hoedemakers
  • © Roxane Hoedemakers Michel Longueville (rechts) met één van zijn Haïtiaanse collega's. © Roxane Hoedemakers

COFcube werd in 2013 opgericht door vzw COF (Centre d’Orientation et de Formation), een leerwerkbedrijf nabij Luik.

‘Iedereen bij ons in opleiding heeft (financiële) moeilijkheden en komt uit een kwetsbare situatie. Daarom kwamen we op het idee om zeecontainers om te bouwen tot kwaliteitsvolle, betaalbare woningen’, vertelt Michel Longueville die het project mee op poten zette.

‘Het helpt mensen in moeilijkheden aan onderdak en het geeft onze stagiairs werk. Met deze opleiding bieden wij deze mensen een kans aan waardoor ze later kunnen doorstromen op de arbeidsmarkt, meestal met succes.’

© Roxane Hoedemakers

‘De containers worden bij verkoop ook vaak langs de buitenkant ingekleed om beter in hun omgeving te passen.’

Een actueel antwoord

Onder meer omwille van de lange wachtrijen voor sociale woningen en de toestroom van vluchtelingen is er een toenemende vraag naar kleine, betaalbare woningen. Het aanbod van sociale woningen is veel kleiner dan de vraag.

Er is een toenemende vraag naar kleine, betaalbare woningen.

‘Ook worden mensen ouder, gaan ze vaker alleen wonen of scheiden ze. In de toekomst zal het aantal éénpersoonsgezinnen enorm toenemen, er is dus echt nood aan een antwoord op deze maatschappelijke verandering. Cofcube kan hiervoor de oplossing zijn’, verklaart Longueville. ‘We hebben al een aanvraag ingediend om een eigen sociaal project op te starten, maar wachten nog op antwoord. Hiermee zouden we elf mensen in een moeilijke situatie een éénpersoonswoning kunnen aanbieden’.

Elke week komen er verschillende aanvragen binnen bij COF, vooral van scholen die willen uitbreiden, maar ook andere sociale projecten tonen veel interesse. ‘Wij weten dat we iets kwaliteitsvol, goedkoop en vernieuwend kunnen aanbieden. Een volledig bemeubelde woning, met badkamer, frigo en verwarming kost ongeveer 35.000 Euro’, aldus Longueville.

Haïti

Naast sociale projecten in België, heeft COF sinds kort ook een Haïtiaans project opgestart. Al twee weken houden ze zich bezig met het ombouwen van een container tot een mobiele keuken. Volgende week wordt deze overgebracht naar Haïti en kunnen ze ermee van dorp tot dorp rijden. De plaatselijke bevolking krijgt dan de mogelijkheid zelf eten te bereiden in een volledig uitgeruste keuken.

© Roxane Hoedemakers

Michel Longueville (rechts) met één van zijn Haïtiaanse collega’s.

Hiervoor zijn twee Haïtianen overgevlogen naar België. Zij werkten vanaf het begin mee aan het project. Eens het af is, gaan ze samen met de omgebouwde container terug naar Haïti. ‘Dit is een onderdeel van het project’, zegt Longueville, ‘wij willen niet zomaar materiaal opsturen terwijl de plaatselijke bevolking niet weet hoe ze onderdelen moet herstellen of vervangen. De collega’s uit Haïti hebben het project mee opgebouwd en weten wat ze moeten doen als er iets mis is.’

Mensen > kapitaal

Ook op ecologisch vlak is dit project vooruitstrevend. Er worden — naast de oude containers die worden overkocht van de Antwerpse of Rotterdamse haven — verschillende gerecycleerde materialen gebruikt, zoals glas en hout. De duurzame kubussen werken ook energiebesparend. Via hoogtechnologische systemen worden ze verwarmd, verlucht en geïsoleerd.

Maar volgens Longueville is dat niet waar het project werkelijk om draait. ‘Wij spreken liever over “duurzame ontwikkeling”. Duurzame ontwikkeling is een soort globaal bewustzijn, waarbij ook het sociale aspect en het respect voor mensen, zowel aan de vraag- als aanbodzijde, van groot belang zijn. Wij hergebruiken natuurlijk verschillende materialen, maar voor ons is duurzame ontwikkeling eerder een zaak van ‘denken aan mensen alvorens te denken aan kapitaal’.

COFcube werd genomineerd voor de Prijs van de Toekomstige Generaties en eindigde bij de laatste veertien finalisten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.