Tijd voor Dagen Zonder Vlees in Canada

Houthakkers, pelsjagers & tofu

Canadezen staan niet meteen bekend als vegetariërs – ze behoren dan ook tot de grootste rundsvleeseters ter wereld. Maar volgens een peiling in 2015 probeert 33% minder vlees te eten. Misschien hebben ze gewoon een duwtje in de rug nodig? Hoe kijkt men hier naar Dagen Zonder Vlees?

  • ppdiaporama (CC BY-NC 2.0) Gerookt vlees Montreal style... ppdiaporama (CC BY-NC 2.0)
  • queenneppy (CC BY-NC 2.0) Poutine, de culinaire trots van Québec. queenneppy (CC BY-NC 2.0)
  • Dawn Huczek (CC BY 2.0) Vleestaart. Dawn Huczek (CC BY 2.0)
  • Jazz Guy (CC BY-NC-ND 2.0) Zalm-jerky. Jazz Guy (CC BY-NC-ND 2.0)
  • Cat (CC BY-NC-ND 2.0) Jawel, cupcakes met spek én esdoornsiroop. Cat (CC BY-NC-ND 2.0)

Eerst en vooral: ‘de Canadese keuken’ bestaat niet. Ze varieert van streek tot streek en heeft invloeden van de inheemse bevolking, en Engelse, Schotse en Franse kolonisten. Dus wat eten Canadezen? Onder andere gerookt vlees Montreal stylepoutine (frieten met jus en kaas), vleestaart, zalm-jerky en spek. En het liefst van al afgewerkt met esdoornsiroop.

Amerikanen inhalen

De National Geographic Greendex peilt om de één à twee jaar naar het gedrag van 18.000 mensen verspreid over achttien landen. Die krijgen een ranking – van meest naar minst duurzame levensstijl. In 2014 belandde Canada op plaats zeventien, net voor de Verenigde Staten, en van alle landen zag Canada de grootste dalingen in gezond gedrag sinds 2012. ‘Het lijkt wel alsof de Canadezen de Amerikanen proberen in te halen’, zegt Eric Whan, sustainability director van GlobalScan, het bedrijf dat samen met National Geographic het onderzoek uitvoerde.

Canada is niet de beste leerling van de klas, maar wel een die vooruitgang boekt.

De Greendex gaat natuurlijk niet alleen over vleesconsumptie. Hij peilt naar alle gedrag dat te maken heeft met transport, voedselbronnen, het gebruik van groene producten, houdingen tegenover het milieu en duurzaamheid, en kennis van ecologische kwesties. Kijken we alleen naar het onderdeel ‘food’, dan is Canada nog altijd niet de beste leerling van de klas: van de achttien landen eten zij het minst lokale, biologische of natuurlijke voeding en behoren ze tot de grootste rundsvleeseters. Maar het is wel een leerling die vooruitgang boekt. Ze eten al meer lokale, biologische en natuurlijke voeding en minder rundsvlees dan in vorige peilingen.

Dawn Huczek (CC BY 2.0)

Vleestaart.

Houthakkers en tofu

Nee, houthakkers, pelsjagers en Inuit rijmen niet met tofu en rauwkost. Maar er is verbetering in zicht: de Canadian Food Guide raadt aan om vaak alternatieven te eten zoals bonen, linzen en tofu. En in een nationale peiling van 2015 beweerden 11,5 miljoen inwoners dat ze proberen om minder vlees te eten. Dat is 33% van de totale bevolking.

Die uitspraak kan natuurlijk van alles betekenen. Mensen beschouwen kip en vis vaak niet als vlees, en proberen om iets minder te eten, is niet meteen een concrete belofte. Bovendien zeggen veel mensen dat ze vegetariër zijn, maar eten ze toch (af en toe) vlees.

En laten we niet vergeten dat Canada gi-gan-tisch is. De gemiddelde cijfers voor dit op één na grootste land ter wereld zeggen weinig over vleesconsumptie in bepaalde streken. ‘Volgens mij zijn de mensen aan de westkust zich meer bewust van ecologische kwesties’, zegt Bianca Guthrie, die zelf in Vancouver woont, aan de westkust. ‘Er is ook een duidelijk verschil tussen de steden en de landelijke streken. In een stad zijn er altijd meer vegetarische en veganistische opties en het is er heel gewoon om veel vegetarische en/of veganistische vrienden te hebben. In landelijk Centraal-Canada is dat anders, bijvoorbeeld. Daar zijn er meer mensen die nog geregeld jagen en vlees eten.’

Jazz Guy (CC BY-NC-ND 2.0)

Zalm-jerky.

Duwtje in de rug

Miljoenen Canadezen willen dus minder vlees eten. Maar wat houdt hen tegen? Of beter: wat hebben ze nodig? Een duwtje in de rug zoals Dagen Zonder Vlees?

Marisa Flores werkt voor What’s Your Impact, een Canadese non-profitorganisatie die mensen wil informeren over de klimaatverandering en hen tips aanreikt om zelf een verschil te maken. ‘Veel Canadezen willen vegetarische maaltijden te proberen en om hun vleesconsumptie te verminderen. Maar dat is vooral om gezonder te leven. Ik heb de indruk dat de meeste mensen geen besef hebben van de gigantische impact die de vleesproductie heeft op de klimaatopwarming.’

‘Dat klopt’, zegt Nurseda Balcioğlu, inwoner van Montréal. ‘Ik had daar absoluut geen benul van. Daarom is een initiatief als Dagen Zonder Vlees een uitgelezen kans om er meer over te leren, en om te ontdekken dat het perfect mogelijk is om dezelfde levenskwaliteit aan te houden zonder vlees. Het vraagt wel wat inspanning, want ik wist niet wat ik dan moest klaarmaken.’

Dat blijkt voor velen een struikelblok. Wie thuis alleen maar vleesgerechten at, heeft het moeilijker om nu de stap te zetten. Een Canadese Dagen Zonder Vlees met recepten in het Engels en Frans is dus zeker welkom. De Canadezen die over Dagen Zonder Vlees hoorden, waren alvast enthousiast.

‘Zeer mooi initiatief’, vindt Sylvain Chagnon. ‘Klinkt cool. In plaats van over het vegetarische dieet te preken, maken ze er een groepsuitdaging van. Slim!’ zegt Kristofferson Brice. Phil Deladurantaye gaat akkoord: ‘De mens is lui en houdt niet van verandering. Als we nieuwe voedingsgewoonten willen aanleren, moeten die eenvoudig en laagdrempelig zijn. En dit initiatief lijkt mij een zeer goede stap in die richting. Wanneer komt het naar Canada?’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Nieuwsgierige talenknobbel in Canada

    Liesa Carton is taal- en letterkundige, maar vooral: nieuwsgierig. Ze leeft van geeky taalweetjes, onvertaalbare woorden en stoffige boekenwinkels.

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.