Eén vermoorde vrouw per dag in Bolivia
Malvina Poelvoorde
03 april 2013
In een land zoals Bolivia waar machismo dagelijkse kost is, vechten vrouwen letterlijk en figuurlijk voor hun rechten. In maart heeft het Boliviaanse parlement een wet ondertekend die feminicide (moord en ernstig geweld specifiek gericht op vrouwen) strenger bestraft. Mensenrechtenorganisaties zijn opgetogen over de strengere regelgeving, maar de wet roept ook vragen op. Is deze wettelijke bescherming van vrouwen geen discriminatie tegenover mannen?
Het debat over het wetsvoorstel was al drie jaar aan de gang in Bolivia en kwam in een stroomversnelling na de dood van journaliste Hanalí Huaycho, die werd neergestoken door haar ex-partner. De nieuwe wet verlengt de celstraf op vrouwenmoord tot dertig jaar zonder uitstel. Er is sprake van vrouwenmoord als een vrouw vermoord werd omwille van haar vrouw-zijn. Ook lichamelijk geweld bij vrouwen wordt nu bestraft met langere celstraffen van vier tot acht jaar.
Dode letter
Maar specialisten zetten een vraagteken achter de wet. Volgens hen is de bepaling discriminerend, omdat ze uitsluitend naar vrouwen verwijst en het sporadisch geweld tegenover mannen achterwege laat. ‘Deze discriminatie in het strafwetboek kan geweld tegenover mannen bevorderen,’ bericht El Diario in een redactioneel artikel.
Ook hoopt de Latijns-Amerikaanse krant dat de wet geen dode letter blijft ‘door het gebrek aan autoriteit om de wet af te dwingen, het tekort aan financiële middelen of door onwetendheid, zoals gebeurd is met de meer dan driehonderd nieuwe wetten van de afgelopen twee jaar.’
Een dag na de goedkeuring van de wet kondigde Teresa Zubieta, voorzitter van de Permanente Vergadering voor de Mensenrechten van La Paz aan dat een commissie opgericht zal worden om de uitvoering van de wet te waarborgen.
Eén moord elke dag
De voorzitter van de Permanente Vergadering voor de Mensenrechten van Bolivia, Yolanda Herrera, meldt dat 511 vrouwen vermoord werden in Bolivia tussen 2009 en 2012. Dat is één moord elke twee dagen. Vrouwenorganisaties spreken zelfs van meer. Volgens de cijfers van het Bolviaans informatiecentrum Cidem dat zich inzet voor vrouwen, was dat in februari 2013 bijna elke dag één vrouw. ‘Tachtig procent van deze dossiers zijn geklasseerd onder vrouwenmoord’, verklaarde Herrera. Ze benadrukte de noodzaak om dit geweld aan de kaak te stellen. ‘En de strijd tegen vrouwenhaat begint bij de opvoeding.’
Gendergeweld is een dringend probleem in Latijns-Amerika. Vaak gaan de mannelijke daders kort na de moord weer vrijuit. Met deze wet volgt Bolivia verschillende andere Latijns-Amerikaanse landen in de strijd tegen feminicide. ‘In Bolivia vallen het tweede meest slachtoffers van vrouwenmoord in Latijns-Amerika,’ zegt Herrera. Guatemala draagt de kroon met ongeveer 650 vrouwenmoorden in 2012 alleen.