Aanslagen Mumbai laten economie ongemoeid, voorlopig
Paranjoy Guha Thakurta
17 juli 2006
De aanslagen op het financiële hart van India hebben geen onmiddellijk invloed op India’s snelgroeiende economie. Sommige analisten vrezen wel een mogelijke rem op langere termijn, anderen geloven dat terrorisme nu eenmaal over de hele wereld voorkomt en geen invloed meer heeft op het investeringsklimaat.
Op het eerste zicht is er geen vuiltje aan de lucht. Een dag na de acht aanslagen in het Indiase Mumbai vorige week dinsdag noteerde de Indiase beurs een winst van drie procent. Als de aanslagen bedoeld waren om de snelgroeiende Indiase economie af te remmen, bleek dat niet gelukt.
Maar “ik denk dat velen mijn angst delen dat er morgen iets veel ergers kan gebeuren”, zegt de in Mumbai gevestigde investeringsanalist Jawahir Mulraj. Hij en andere analisten vrezen voor een impact op middellange of lange termijn op de economie door het ontstaan van een onzeker klimaat en verminderd investeerdersvertrouwen – vooral als er nog aanslagen komen.
Ze wijzen er ook op dat de beursstijging lag aan de aankondiging van de Indiase softwaregigant Infosys dat het zijn inkomsten in het eerste kwartaal met de helft had zien stijgen, en de boodschap van de overheid dat de productie met tien procent was gestegen.
De ervaring leert dat de economie geen voorspelbare reactie vertoont op terroristische aanslagen. 9/11 had een duidelijk negatieve impact op de internationale economie, maar een vergelijkbare reactie volgde niet na de bombardementen op de Londense metro in juli vorig jaar.
“De markt lijkt koelbloedig te reageren en toont dat ze niet wordt bepaald door headlines maar door ‘bottomlines’ (de kern van de zaak), schreef Gautam Chikarmane in de krant de Indian Express.
Chikarmane overloopt de beursreacties op de eerdere aanslagen in India. De bombardementen op het beursgebouw en het hoofdkwartier van de luchtvaartmaatschappij Air India in Mumbai in 1993 veroorzaakten geen merkbaar economisch effect. De beurs daalde licht na de aanval op het Indiase parlement in december 2001. En ook de aanslag afgelopen december op het Indiase Institute of Science in Bangalore, de Zuid-Indiase IT-stad en symbool van de Indiase economische opmars, lokte geen reactie uit.
Waren de aanslagen van vorige week een symbolische aanval op de Indiase economie? Sommige analisten menen van wel, erop wijzend dat de bommen in de eersteklassecompartimenten van de treinen werden geplaatst, waarin de rijkeren reizen, en bovendien in Mumbai – het financiële hart van het land. Anderen denken eerder aan communalistische motieven.
De Indiase minister van Financiën Palaniappan Chidambaram zei meteen woensdag – de ochtend na de aanslagen – dat “het Indiase groeiverhaal nog steeds intact is” en dat de aanvallen de Indiase roepie niet zullen beïnvloeden. En de Indiase Industriefederatie (CII) heeft investeerders opgeroepen om hun vertrouwen in India te behouden. “Wij zijn er vast van overtuigd dat de onvermoeibare spirit van India zal overwinnen”, zegt voorzitter R. Seshasayee in een verklaring.
Maar ondanks het feit dat het zakenleven in Mumbai snel weer normaal is geworden, voorspellen de analisten Mulraj en Chikarmane beiden dat er een sfeer van onzekerheid zal blijven hangen.
Said U. R. Bhat, hoofd van het investeringadviesbedrijf Dalton Capital Advisers, blijft onverstoorbaar. “Markten verliezen geen vertrouwen omdat terrorisme een deel van het leven is geworden over de hele wereld.” (ADR)