Haviken in VS wijten Russische agressie aan "zwakke" Obama

Nieuws

Haviken in VS wijten Russische agressie aan "zwakke" Obama

Haviken in VS wijten Russische agressie aan "zwakke" Obama
Haviken in VS wijten Russische agressie aan "zwakke" Obama

IPS

04 maart 2014

Amerikaanse haviken en andere voorstanders van militair machtsvertoon stellen dat de keuze van de Amerikaanse president Barack Obama voor diplomatie boven militaire actie de Russische agressie in Oekraïne in de hand heeft gewerkt.

De rechtse critici zeggen dat niet alleen de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne op het spel staan, maar ook de “geloofwaardigheid” van Washington als wereldmacht en de handhaving van de internationale orde na de Koude Oorlog door de VS en zijn westerse bondgenoten.

Sommige rechtse commentatoren, zoals Michael Auslin van het neoconservatieve American Enterprise Institute (AEI), vergelijken de acties van Russische president Vladimir Poetin in De Krim zelfs met de Duitse bezetting van het Tsjecho-Slowaakse Sudetenland na de beruchte conferentie van München in 1938.

Volgens Auslin ondermijnt de zwakke uitstraling van het Westen de wereldorde van na 1945. “We kunnen aannemen dat China, Iran en Noord-Korea De Krim even nauwlettend in de gaten houden als Poetin Washingtons reacties op conflicten in de Oost en Zuid-Chinese Zee, Pyongyangs nucleaire provocaties en de Syrische burgeroorlog”, schreef hij maandag op de website van Forbes Magazine.

“Het gaat om meer dan alleen Poetin”, stelde Elliott Abrams, een toonaangevende neoconservatief die onder de voormalige president George W. Bush diende als Midden-Oosten-adviseur, gisteren op de website van de National Review. “Tirannen van Teheran tot Beijing zullen zich afvragen wat ze zich ongestraft kunnen veroorloven, als het gaat om het schenden van het internationaal recht en het bedreigen van de vrede en veiligheid van buurlanden. Wat zal China doen in de aangrenzende zee, en Iran in buurland Bahrein, als er geen antwoord komt op acties als die van Poetin?”, vraagt hij zich af.

Sancties

Tot nu toe gaan er nog maar weinig stemmen op voor militaire actie. Wel pleitte de Wall Street Journal gisteren in een commentaar voor stationering van de Amerikaanse Zesde Vloot in de Zwarte Zee. De Republikeinse senator Lindsey Graham riep op om plannen uit het Bush-tijdperk, het opstellen van een Europees raketschild in Midden-Europa, nieuw leven in te blazen.

President Obama heeft zaterdag anderhalf uur met Poetin gebeld in een vergeefse poging de Russische leiders over te halen de De Krim met rust te laten. Vandaag kondigden de VS aan de militaire samenwerking met Rusland tijdelijk te bevriezen. Ook handelsbesprekingen zijn voor onbepaalde tijd opgeschort.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, reist vandaag naar Kiev om steun te tonen aan de nieuwe Oekraïense regering. Die steun kan in financiële zin oplopen tot een miljard dollar, als onderdeel van een groter economische steunpakket van het Westen waar het Internationaal Monetair Fonds het voortouw in neemt.

Kerry benadrukte echter te zoeken naar een diplomatieke oplossing voor de crisis, mogelijk met behulp van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OSCE). De OSCE zou maandagavond waarnemers naar Oekraïne hebben gestuurd. Die zouden kunnen letten op de belangen van de Russischsprekende bevolking van Oekraïne en De Krim. Die belangen waren volgens Moskou de aanleiding voor de acties in De Krim.