Op 9 november 1989 viel de Berlijnse Muur, 20 jaar later zijn er wereldwijd alleen maar nieuwe muren bijgekomen. Een overzicht van afscheidingen die de laatste jaren uit de grond gestampt werden.
Israëlische muur
In 2002 begon Israël met de bouw van een hoge betonnen afscheiding die de Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever afgrendelt van Israël. De Muur volgt maar hier en daar de Groene Lijn, de bestandslijn uit 1949 van de eerste Israëlisch-Arabische oorlog die de grens moest vormen tussen Israël en een toekomstige Palestijnse Staat.
Vaak maakt de Muur ommetjes die kilometers diep in het Palestijnse gebied voeren. Daardoor kwamen veel nederzettingen van Israëlische kolonisten aan de ‘juiste’ kant van de Muur te liggen, maar ook grote oppervlaktes vruchtbare landbouwgrond. In 2004 oordeelde het Internationaal Gerechtshof (IGH) in Den Haag dat de muur die door Israël op de Westelijke Jordaanoever wordt gebouwd, in strijd is met het internationale recht, en moet worden afgebroken.
Grens VS en Mexico
De grens tussen Mexico en de Verenigde Staten is 3141 kilometer lang, en de VS werken hard aan een muur langs de grens om buitenlands buiten te houden. Maar de grens doorkruist een biologisch diverse regio van woestijnen, mangrovewouden, vlakten, bergen, riviervalleien, moerasgebieden, steden en dorpen. Wetenschappers vrezen dan ook dat pogingen om de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico af te sluiten, grote gevolgen zullen hebben voor de wilde dieren en de unieke, kwetsbare ecologie in de regio. (foto: Omar Omar)
Grens Bangladesh en Birma
Aan de grens tussen Birma en Bangladesh bouwen mannen van de stateloze Rohingya-minderheid, die in de Birmese regio Rakhine wonen, een 230 kilometer lange afsluiting. Het hek moet voorkomen dat de Rohingya’s de grens oversteken. Het Birmese leger verplicht iedereen mee te werken aan de afsluiting, waarvan ondertussen al 70 kilometer klaar is.
Bangladesh en Birma zijn het nooit eens geraakt over hun onderlinge grenzen. De laatste tijd nemen de spanningen toe. Vooral bij de brede Naf-rivier, die in de Golf van Bengalen uitmondt, heeft dat tot groeiende spanningen geleid. Het dispuut draait onder meer om een stuk zee waaronder zich olie en gas zou bevinden.
Muur rond sloppenwijken
Het stadsbestuur van Río de Janeiro in Brazilië wil 15 kilometer muren van beton en staal, 3 meter hoog, bouwen rond 14 favela’s of sloppenwijken. De sloppenwijken liggen op de heuvels rond de stad. Door hun uitbreiding vreten ze steeds meer aan het Atlantische Bos, een van de grootste bossen ter wereld, zegt de overheid. Het stadsbestuur werd ervan beschuldigd een systeem van apartheid tussen arm en rijk te willen invoeren. (Foto borderlys)
Egyptische muur
Egypte werkt sinds 2008 aan een vier meter hoge en twee meter brede barricade. Op die manier wil het voorkomen dat de tot wanhoop gedreven Palestijnen in de Gazastrook opnieuw uitbreken naar de Egyptische Sinaïwoestijn, en misschien nooit meer terugraken. Begin 2008 waren namelijk een half miljoen inwoners van Gaza naar Egyptisch grondgebied gevlucht nadat Hamas de grensversperring voor een deel had opgeblazen.
Onzichtbare muur
De Europese Commissie investeert zwaar in nieuwe technologieën. Intelligente satellieten, onbemande vliegtuigjes en warmteradars moeten de controle in afgelegen gebieden garanderen en de Schengenzone afschermen tegen een instroom van illegalen.
Bovenal wil Europa ook dat Frontex, het Europese agentschap dat sinds drie jaar de bewaking van Europa’s buitengrenzen coördineert, meer gewicht in de schaal gaat leggen en een uitbreiding van zijn bevoegdheden krijgt. Sinds februari coördineert Frontex bijvoorbeeld permanente patrouilles van vliegtuigen en schepen in de Atlantische Oceaan, ter hoogte van de Canarische Eilanden.