Wie wordt president van Oost-Timor?
Rien Vandermeersch
09 mei 2007
Woensdag eindigde de tweede stemronde in de Oost-Timorese presidentsverkiezingen. Meer dan 500.000 Oost-Timorese stemgerechten passeerden de stembussen om een keuze te maken tussen Nobelprijswinnaar José Ramos-Horta en de voormalige vrijheidsstrijder Francesco Guterres.
Volgens de eerste peilingen liggen de uitslagen voor beide kandidaten dicht bij elkaar. De resultaten van de vorige verkiezingsronde in maart waren in het voordeel van Guterres. De steun van de 5 afgevallen presidentskandidaten gaat echter naar Ramos-Horta waardoor analisten hem iets meer kans geven om de uiteindelijke overwinning thuis te halen.
Het zijn de eerste presidentsverkiezingen sinds het land onafhankelijkheid verkreeg in 2002. De winnaar zal de huidige president Xanana Gusmao opvolgen. Gusmao wilde niet herverkozen worden. Hij wil liever de functie van minister-president bekleden omdat hij zo meer macht in handen zou krijgen.
Geweld en armoede
Oost-Timor behoort tot de armste landen ter wereld. Het gemiddelde daginkomen per hoofd ligt onder 1 dollar en naar schatting lijdt de helft van de kinderen aan ondervoeding. Vorig jaar kwam het land in een spiraal van geweld terecht nadat de toenmalige premier, Mari Alkatiri, 600 militairen ontsloeg.
De daaropvolgende rellen in de hoofdstad Dili veroorzaakten tientallen doden en ongeveer 155.000 vluchtelingen, wat de val van de regering inluidde. Ondanks de hulp van buitenlandse ordetroepen - onder Australische leiding – wonen nog steeds een 30.000 vluchtelingen in kampen omdat ze niet naar huis durven terug te keren.
Campagne
Guterres is lid van de regerende Fretilin-partij en wordt gesteund door de gelijknamige onafhankelijkheidsbeweging. Hij focust zijn presidentscampagne op het behoud van rust en veiligheid in de Oost-Timorese straten.
De onafhankelijke kandidaat, Ramos-Horta, beloofde alles in het werk te stellen om de Oost-Timorese economie opnieuw leven in te blazen en buitenlandse investeringen aan te trekken. Hij kreeg in 1996 de Nobelprijs -samen met bisschop Belo- voor zijn inspanningen om Oost-Timor te bevrijden van de Indonesische bezetting.
Armoedebestrijding en veiligheid zijn doorslaggevende thema’s voor de Oost-Timorese kiezer. Volgens waarnemers verliep de tweede verkiezingsronde zonder problemen. De officiële uitslag wordt pas vrijdag verwacht.