© DEGLE (CC BY-NC-ND 2.0)
De Ontwikkelaars

Opge-pfas-t, pootjebadende peuters voor het gore en giftige zeeschuim!

Midden april kwam aan het licht dat 1 op de 6 Vlaamse drinkwaterstalen ongezond veel pfas bevat. Voor minister Demir (N-VA) is er geen vuiltje aan de lucht, omdat ons drinkwater de Europese Drinkwaterrichtlijn haalt. Maar volstaat die richtlijn wel?, vraagt econoom Jonas Van der Slycken zich af.
© Mstyslav Chernov / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)
Opinie

‘Loop geen populisten achterna die ergernissen over migratie uitbuiten om stemmen te winnen’

Europa wil een versterkte burcht worden. Geweigerde asielzoekers moeten worden teruggestuurd naar hun land van herkomst. Maar in de praktijk is terugsturen een humanitair drama, schrijven humanitair chirurg Réginald Moreels en Walter Reynders, voogd van een niet-begeleide minderjarige vreemdeling.
Unsplash / Melissa Askew
Analyse

‘Gezellig doen met ministers’: komt het westerse geld voor groene projecten goed terecht?

Terwijl Oeganda honderden miljoenen donorgeld ontvangt voor bosbeheerprojecten zet een machtig houtkapsyndicaat, met tentakels in de regering, de woestijnvorming onverminderd voort. In Nigeria ruimt de overheid dan weer eigenhandig de bomen op. Intussen worden de lokale bevolkingen steeds armer.
Opinie

‘Verzet is altijd lastiger dan het lijkt’

Volgens Nic Balthazar moeten we 'met zo veel mogelijk, en zo snel mogelijk in het verzet'. Hij richt zich op 8 mei tot al wie denkt dat verzet eenvoudig is. 'Meedrijven met de stroom wordt vaak niet meteen als zo erg schadelijk of moreel verwerpelijk bekeken. Toen niet. Nu ook niet.'
David Geitgey Sierralupe (CC BY 2.0 Deed)
Opinie

‘Grote focus op spektakel door media ondermijnt inhoud van studentenprotest over oorlog in Gaza’

Berichtgeving over de studentenprotesten aan de Amerikaanse universiteiten heeft te weinig aandacht voor de inhoud achter de protesten, schrijft professor journalistiek Danielle Brown. ‘De grote focus op sensatie en ontwrichting zet de bezorgdheden en eisen van protestbewegingen op de achtergrond.’
Forest Service Alaska Region, USDA (CC BY 2.0 DEED)
Nieuws

Ook in meren komen tsunami’s voor

Ook in meren kunnen zich tsunami’s voordoen, al was dat tot nu vooral het geval in afgelegen, bergachtige gebieden. Volgens geologisch onderzoek is het echter slechts een kwestie van tijd voor ook meren in bevolkt gebied aan de beurt zijn.
Evangelos Petratos, Rakhine, Myanmar/Burma June 2014 (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Nieuws

Sombere mijlpaal in Myanmar: al 3 miljoen burgers op de vlucht voor geweld

Na drie jaar burgeroorlog zijn in Myanmar nu al meer dan drie miljoen burgers op de vlucht voor het geweld binnen de eigen landsgrenzen. ‘Myanmar staat aan de rand van de afgrond’, waarschuwt de VN-waarnemer voor het land Marcoluigi Corsi.
©  Shaleah Craighead  / Federal Government ot United States (CC0)
Opinie

‘Een tweede ambtstermijn voor Trump maakt Iran nerveus’

Er is de afgelopen maanden veel gepraat en geschreven over wat een mogelijk tweede ambtstermijn voor Donald Trump zou kunnen betekenen. Een land dat de verkiezingsrace alvast nauwlettend in de gaten houdt is Iran. Amin Naeni, politicoloog aan de Deakin University, legt uit waarom.
李大毛 没有猫 / Unsplash
Commentaar

‘Oneerlijke praktijken? Misschien doen de Chinezen het gewoon beter dan wij, en kunnen we iets van hen leren’

In plaats van China te verwijten dat het vals speelt, zou Europa Chinese producenten van zonnepanelen en elektrische auto’s hier kunnen uitnodigen om van hen te leren, schrijft MO*journalist John Vandaele.
Water Alternatives Photos (CC BY-NC 2.0 DEED)
Nieuws

Vlaamse expertise onder de Marokkaanse zon: akkoord over samenwerking rond groene economie

Vlaanderen en Marokko gaan samenwerken rond de uitbouw van groene jobs in schone energie, circulaire economie, duurzaam afval- en waterbeheer. Daartoe werd een gezamenlijk vijfjarenplan ondertekend. Vlaanderen maakt een budget vrij van 25 miljoen euro.
© Benjamin Dalle / Eurimages
Opinie

‘Vlaanderen verdient meer en betere onderzoeksjournalistiek’

Een democratie verdraagt niet enkel een sterke vierde macht, ze vraagt erom. De behoefte van deze tijd is onderzoeksjournalistiek, en Vlaanderen heeft volgens de Vereniging van Onderzoeksjournalisten behoefte aan meer en beter, en aan aanzienlijke steun daarvoor.
Canva (Emil Ivanov / peeterv / jhengyaolin)
Analyse

Klinkende munten, botsende belangen: drie conflicten over muntsoorten

Geld is niet zomaar een betaalmiddel. Bankbiljetten en munten draaien ook om macht en symboliek. De euro in Kosovo, de West-Afrikaanse frank en de Taiwanese dollar: drie verschillende manieren waarop muntsoorten de inzet kunnen vormen van een politiek conflict.

Pagina's

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.