33 redenen

Column

33 redenen

33 redenen
33 redenen

In navolging van een Marokkaans politiek tijdschrift dat 100 redenen opsomde om positief te zijn over de toekomst van het land, doet MO*columniste Bie Vancraeynest dezelfde oefening. Ze geraakt echter zelfs met moeite niet aan 40 redenen om de tweede helft van de zomer positief in te zetten.

© Brecht Goris

© Brecht Goris​

Het moet dertien jaar geleden zijn dat ik tijdens een reis in Marokko een Telquel heb gekocht. Een politiek tijdschrift dat kritisch kijkt naar het land. Het was een nummer met 100 redenen om optimistisch te zijn over de toekomst van Marokko. Buzzfeed bestond nauwelijks, Newsmonkey al helemaal niet, maar er werd wel degelijk met een ‘lijstje’ gewerkt. Dit was natuurlijk ruim voor de Arabische lente en al helemaal voor de Hirak, het huidige verzet in het Riffijnse noorden. Ik vraag me af hoeveel er nog overeind zou blijven van dat optimisme in deze tijden. Dat nummer heeft een grote indruk op me nagelaten, aangezien ik me er dertien jaar later nog volledige pagina’s van kan voor de geest halen.

Met het tijdschrift in mijn achterzak veranderde mijn kijk op het land onmiddellijk. Ik herinner me lemmata die gingen over de Mudawana, het familierecht dat in 2004 werd hervormd, wat een enorme boost gaf aan de positie van de vrouw in de Marokkaanse samenleving. Éen eerder banaal punt maakte het meest indruk op me: het feit dat het dragen van de gordel stilaan een gangbare praktijk was geworden. In een land met een nogal avontuurlijke rijstijl geen overbodige luxe, maar duidelijk een nieuw fenomeen.

Of het glas half vol of half leeg is, het heeft vooral met je persoonlijke kijk op het leven te maken. Maar evenzeer met je positie in de samenleving. Er zijn evenveel krantenartikels in de sectie psychologie te vinden die een pessimistische kijk op het leven verdedigen als het omgekeerde.

Ik heb zin om bij wijze van oefening, omdat het zomert zoals het al lang niet meer heeft gezomerd, een gelijkaardige oefening te maken. 100 kleine en grote nieuwsfeiten oplijsten die de ijsblokjes in het glas Aperol Spritz nog luider laten rinkelen. Aan mijn natuur en maatschappelijke positie zal het niet gelegen hebben. Ik ben doorgaans een blije vis en voorlopig gespaard gebleven van armoede en ziektes.

100 redenen om je als een doomsday prepper op te sluiten in een atoomschuilkelder met genoeg tomaten in blik voor de volgende tien jaar, die schrijven zich toch net iets sneller bij elkaar.

Maar toch, 100 redenen om je als een doomsday prepper op te sluiten in een atoomschuilkelder met genoeg tomaten in blik voor de volgende tien jaar, die schrijven zich toch net iets sneller bij elkaar. Ik worstel me door kranten, tijdschriften en websites, maar zelfs in de vederlichte zomeredities is het zoeken met een vergrootglas naar een sprankel hoop.

Een trein die op tijd rijdt, is geen nieuws, zegt een Arabisch spreekwoord. En de eindspurt voor het zomerreces van onze regering maakt zelf de meest blije vis een beetje humeurig. Ik vind geen 100 redenen om de tweede helft van de zomer positief in te zetten. Ik heb er veertig bij elkaar gechraapt waarvan er, toegegeven, enkele bij zitten die er slechts dienen om tot een rond getal te geraken. Soms zijn het harde nieuwsfeiten, soms neem ik mijn wensen voor waarheid.

Het is een uitzonderlijke warme julimaand. Maar (1) zweten is gezond. Bovendien doen deze tropische temperaturen wonderen voor onze druiven, wat er voor zorgt (2) dat 2018 een uitstekend jaar zal zij voor Belgische wijnen! Wie liever een frisse pint drinkt, die kan (3) voortaan 100PAP bier drinken bij Dame Jeanne. Dit bier – 100PAP staat voor _sans-pap_iers – wordt gebrouwen om mensen zonder papieren een volwaardig inkomen te geven.

Het is ook nog eens een lekker bier. Zo lekker dat het ook zijn weg naar de klant vindt, buiten sociale organisaties. Bij Dame Jeanne bijvoorbeeld, een heerlijk Italiaans café-restaurant waar je hapjes krijgt bij je apero zoals in het Noorden van Italië. De apero die er je er drinkt zal er een zonder rietje zijn want (4) rietjes zijn inmiddels in de ban geslagen.

Het is een symbolische strijd want de Great Pacific Garbage Patch, de plasticsoep bestaat voor 46 procent uit visnetten, niet per se uit plastic rietjes. Maar soms is het zinvol om te werken met een kleine haalbare stap. (5) Zo gaan ook steeds meer mensen gaan op pad met een drinkbus en lijkt het lot van de wegwerpfles stilaan bezegeld. Dopper, producent van duurzame waterflessen maakte de voorbije jaren onverwachts behoorlijk veel winst. De flessen zijn ijzersterk maar hebben ook een mooi design, wat het succes mee kan verklaren.

(6) Steeds meer eerlijke en ecologische kleren die ook nog eens mooi zijn komen via de vele alogritmes die mijn consumentenbedrag beïnvloeden ongevraagd naar mijn aandacht solliciteren op mijn facebooktijdslijn. Nu sta ik op het punt om voor het eerst in mijn leven een jeans te leasen in plaats van er eentje te kopen. (7) In Nederland maken twee jongens leder van fruitafval. (8) Betaalbaar kweekvlees komt er aan en (9) in afwachting heeft Quick een veggieburger op de kaart gezet.

(10) Onverantwoord reizen is het nieuwe roken. Zomaar een lowcostvliegtuig opstappen, zonder aan de gevolgen voor het milieu te denken, het is een levensstijl die onder druk staat. De steden die lijden onder de rolkofferterreur van de citytripper nemen ook zelf maatregelen om het massatoerisme aan banden te leggen.

Minder toerisme hoeft niet meteen minder avontuur te betekenen want (11) een mens is altijd slechts een railpasrit van schoonheid in eigen land verwijderd. Bovendien (12) heeft België heeft eindelijk een museumpas! Voor de prijs van een Ryanairvlucht, 50 euro, kan je ruim een jaar lang bijna elk Belgisch museum binnen.

(13) Afrika heeft het WK gewonnen. Wij haalden brons, de Fransen goud en dat met een team waarin spelers van Afrikaanse afkomst meer dan een sleutelrol hebben gespeeld. Ze scoorden niet alleen op het veld, maar zwengelden in kritische interviews het debat aan over de moeilijke maatschappelijke positie van nieuwkomers.

(14) In ons land worden tampons en menstruatiecups goedkoper omdat ze niet langer als een luxeproduct worden beschouwd en de btw zakt naar zes procent. (15) Abortus is uit de strafwet verwijderd. (16) Nanette is een onverwachte hit op Netflix. De comedy special van Hannah Gadsby begint klassiek met grapjes over hoe het is om als queer op te groeien in het conservatieve Tasmanië maar neemt halverwege een heel andere wending. Het wordt een universeel pleidooi voor (zelf)respect. Met een pakkend slot. Ze bewijst meteen dat een publiek dat komt voor entertainment best wel een bittere pil kan slikken.

(17) In Tunis vond voor het eerst het Majoudin Queer Film Festival plaats en levert daarmee baanbrekend werk voor de lgbtq+ gemeenschap in Tunesie. (18) In Libanon is seks tussen mensen met hetzelfde geslacht geen misdrijf meer. In de VS ontstond een golf van protest toen bleek dat Scarlett Johansson de rol van een transgender zou spelen. Al snel trok ze zich terug uit het project. (19) Online protest werkt!

Er is een reeks van posten die vrijkomen in de culturele sector. Een kans om een nieuwe generatie aan het roer te zetten van de vrijplaatsen in onze samenleving.

(20) #metoo is het voorbije jaar een begrip geworden en zorgt voor een nieuw bewustzijn over hoe mannen en vrouwen in een machtsverhouding met elkaar kunnen omgaan. (21) De ( oude) mannenbastionnen kraken in hun voegen. Er is een reeks van posten die vrijkomen in de culturele sector. Een kans om een nieuwe generatie aan het roer te zetten van de vrijplaatsen in onze samenleving.

Ik ben hoopvol dat zij het canon zullen herdenken en ramen en deuren zullen opengooien voor andere kunstenaars en nieuw publiek. (22) Iemand uit de voorhoede van die nieuwe garde Brusselse kunstenaars is self made acteur Ismail Akhlal van Ras El Hanout. Deze zomer staat hij met zijn Bab Marrakech op Avignon (Le off).

(23) De Brusselse voetgangerszone, in de volksmond de pietonnier, bestaat, werkt en krijgt stilaan vorm. Offline protest werkt! (24) Het zijn bijna gemeenteraadsverkiezingen en we kunnen dus weer dromen van een stadsbestuur met competente mensen en een visie.

(25) Ik heb mijn Villo-abonnement op mijn Mobibkaart kunnen laden. Binnenkort kan daar ook De Lijn en de NMBS op. (26) In Brussel en daarbuiten neemt het aantal fietsers dermate toe dat fietsenmaker een knelpuntberoep is geworden. (27) Kilometerheffing wordt steeds concreter. (28) In 2040 krijgt Vlaanderen eindelijk zijn betonstop.

(29) Toblerone krijgt zijn oude vorm terug waardoor de reep er weer ‘uitziet als een bergketen in plaats van als een fietsenrek’, waardoor een van de meest nefaste gevolgen van de brexit wordt rechtgezet. (30) Die hele brexit blijkt van “tnawies” aan elkaar te hangen. (31) Onze spreektaal wordt gekleurder en weerspiegelt steeds meer een nieuwe diverse generatie, wojow!

(32) Elisabeth Warren wordt steeds luider genoemd als mogelijke uitdager voor Trump bij de volgende presidentsverkiezingen. Dat vernam ik in een podcast. (33) Dit nieuwe medium lijkt definitief doorgebroken en wordt nu ook ingelijfd bij de vakantielijstjes.

Drieëndertig. En ik heb er even over gedaan om ze bij elkaar te zoeken. Er zitten er enkele dubieuze tussen.

‘De optimist beweert dat wij in de beste wereld leven die er bestaat en de pessimist vreest dat dit waar is.’ (James Branch Cabell)

Tags