Baanbreker
CrowdVoice: Bahreins nieuwsplatform tegen censuur
Sylvie Desfosses
07 augustus 2016
Dat mainstream media wel eens tekortschieten, is nauwelijks nieuws. Heel wat verhalen en gebeurtenissen komen niet in beeld. Ook door de censuur in verschillende landen krijgt niet iedereen het hele verhaal te zien. Daar wil CrowdVoice iets aan veranderen.
CrowdVoice is een open source tool die informatie over sociale rechtvaardigheid bewegingen wereldwijd in kaart brengt. De website dient als een online nieuwsplatform waarbij mensen overal ter wereld de kans hebben om hun stem te laten horen.
Wie bijvoorbeeld foto’s of beelden maakt van een protest of van onrecht op straat kan ze inzenden. Als de website ze dan goedkeurt komen ze terecht in een gemeenschappelijke stroom met bronnen.
De berichten staan per onderwerp of ‘stem’ met een Interactieve tijdlijn, statistieken en infografieken. Zo geeft de website de bezoekers bij elk verhaal een volledig overzicht van de nodige context.
Wie dus meer informatie wenst over bijvoorbeeld de verdwenen mensen in Mexico, krijgt bij die stem een verzameling van artikels uit verschillende media, officiële cijfers en videofragmenten van protesterende burgers.
De website geeft per ‘stem’ een overzicht met de cijfers, berichten en video’s, en een tijdlijn.
© CrowdVoice.org
Oprichtster Esra’a Al Shafei (30) legt uit hoe het werkt in een interview met het internationaal journalisten netwerk Ijnet.
‘De onderwerpen of stemmen op CrowdVoice worden voorgesteld door de bezoekers van de website of aangemaakt door ons eigen onderzoeksteam. Als de stem eenmaal is goedgekeurd, kan iedereen informatie insturen.’
Divers bronmateriaal
‘De website verzamelt ook zelf relevante berichten van sociale media door de relevante hashtags te gebruiken’, zegt Al Shafei. ‘In sommige landen, zoals India en Mexico, hebben we teams die ter plaatse informatie verkrijgen en toevoegen. Als dat niet zo is, zoeken we op Facebook en Twitter.
Elke stem heeft wel zo zijn betrouwbare bronnen, zoals vooraanstaande media of burgerjournalisten. De statistieken komen van officiële organisaties of instanties.’
Het is de bedoeling dat journalisten, activisten of andere bezoekers de berichten op de website natrekken.
‘Ons team haalt de onbetrouwbare informatie eruit’, verzekert Al Shafei. ‘Bronnen zoals de media die door de staat gecontroleerd worden, haat, propaganda of te oude gegevens komen er niet op.
Als we niet zeker zijn dat iets representatief of authentiek is, laten we het weg. We doen ons best om ervoor te zorgen dat we geen foute informatie verspreiden.’
Honger naar informatie
CrowdVoice tracht elk verhaal zo juist en zo volledig mogelijk brengen, zeker als de mainstream media het weinig aan bod laten komen of vergeten, aldus Al Shafei. ‘De mainstream media hebben hun grenzen’, zegt ze op het Duitse webportaal Gulli.
‘Alternatieve nieuwsbronnen zijn echter moeilijk te vinden in bijvoorbeeld het Midden-Oosten. Veel mensen willen weten wat er gebeurt in de wereld, maar krijgen geen toegang tot betrouwbare en ongecensureerde informatie.’
Door die censuur gaan veel problemen aan de aandacht voorbij. Dat inspireerde Al Shafei om het project te beginnen, zegt ze in het Amerikaanse webmagazine The Media.
‘Mensen zeiden me vaak “die dingen gebeuren toch niet zo vaak” of “de politie heeft de betogers niet echt vermoord, er is geen bewijs”.
‘We moeten onze stem laten horen, niet stilletjes wachten tot een journalist of organisatie het komt doen.’
CrowdVoice helpt dat bewijsmateriaal te verzamelen. Zo kan je een link naar mensen sturen waar ze alles kunnen vinden.
Dan beseffen ze dat er wel degelijk een probleem is.’
De website helpt gebruikers, activisten en organisaties over de hele wereld te verbinden en om de dialoog aan te gaan over verschillende onderwerpen.
‘Internet brengt mensen van overal bij elkaar’, zegt Al Shafei op Gulli. ‘Daar moeten we gebruik van maken.’
‘We moeten onze stem laten horen, niet stilletjes wachten tot een journalist of organisatie het komt doen.
Er is een honger naar informatie. Zolang die er is, zal informatie een weg vinden.’ zegt Al Shafei in een interview met de technologiewebsite OK Intrnt.
Wereldwijd bereik
Al Shafei is sinds haar tienerjaren aangedaan door mensenrechtenschendingen, in het bijzonder de onmenselijke behandeling van arbeidsmigranten in Bahrein. In 2006 richtte ze de mensenrechtenorganisatie Majal op (de voormalige MidEast Youth).
De Bahreinse ngo zet zich in om de vrije meningsuiting te verdedigen met verschillende projecten. CrowdVoice is daar een van.
De website volgde oorspronkelijk sociale bewegingen op in het Midden-Oosten en de Noord-Afrikaanse regio, maar kreeg al snel verzoeken om het platform uit te breiden.
Vooral tijdens de Arabische Lente in 2011 groeide het platform aanzienlijk. Tegenwoordig heeft de website een wereldwijd bereik en gebruiken ook de internationale media ze als bron. Het team werkt nu aan een nieuw gelijknamig platform om nog meer gebruikers te bereiken.
Zelfcensuur
Crowdvoice krijgt echter ook zelf met de censuur te maken. ‘Meerdere pagina’s van onze website worden gecensureerd in verschillende landen’, zegt Al Shafei op OK Intrnt. ‘We raden de gebruikers aan om software te gebruiken waarmee ze de site anoniem kunnen raadplegen. Volledige veiligheid kunnen we echter niet garanderen.’
Al Shafei won de Mensenrechtentulp voor haar ngo Mideast Youth in 2014. Ze blijft liefst onherkenbaar op foto’s.
Ministerie van Buitenlandse Zaken (CC BY-SA 2.0)
‘Onder censuur leven is heel vervelend, maar weten dat ze je in de gaten houden is nog erger.’
Het werk van Al Shafei is ook voor haarzelf niet zonder risico. Er zijn weinig foto’s van haar te vinden online, want ze verschijnt liever niet openlijk.
‘Onder censuur leven is heel vervelend, maar weten dat ze je in de gaten houden is nog erger’, zegt ze op Gulli.
‘Voor mijn persoonlijke veiligheid praat ik niet over de binnenlandse politiek. Ik wil mijn werk ongehinderd kunnen verderzetten.’ Bahrein verlaten ziet Al Shafei evenwel niet zitten.
‘Ik heb al veel aanbiedingen gekregen uit het buitenland, maar die heb ik steeds afgeslagen. Hier heb ik de motivatie en inspiratie om door te gaan.’