De EU heeft er een Russisch broertje bij

Nieuws

De EU heeft er een Russisch broertje bij

De EU heeft er een Russisch broertje bij
De EU heeft er een Russisch broertje bij

IPS

05 januari 2015

De Europese Unie heeft er nu officieel een Russisch broertje bij: de Euraziatische Economische Unie (EAEU), opgericht door Rusland, Kazachstan en Wit-Rusland. De Unie is vandaag al meteen uitgebreid met Armenië.

Het Westen is beducht voor het blok, dat wordt gezien als een poging om de Sovjet-Unie weer nieuw leven in te blazen, maar op aandringen van vooral Kazachstan speelt de samenwerking zich puur af op economisch vlak. Er is vrij verkeer van arbeid en een gezamenlijke markt in de sectoren bouw, distributie en toerisme. Deze integratie wordt langzaam uitgebreid, tot er uiteindelijk vrij verkeer van kapitaal, goederen en diensten is.

De unie is opgebouwd naar het voorbeeld van de Europese Unie, met een uitvoerende Commissie in Moskou en een Raad waar de lidstaten de besluiten nemen. In de komende jaren moet er een hof komen, in Minsk, en een financiële toezichthouder, in Astana. In mei gaat ook Kirgizië toetreden.

Samenwerking

‘Wij behandelen onze kippen niet eens met chloor.’

Vladimir Chizhov, de Russische ambassadeur bij de EU in Brussel, vindt dat de EU en de nieuwe EAEU moeten gaan samenwerken. Hij doet zijn uitspraken vandaag in de online krant EUObserver. Het conflict in Oekraïne, dat juist is ontstaan doordat beide blokken het land in hun invloedssfeer wilden krijgen, mag daarvoor geen belemmering zijn, vindt hij.

‘Ik denk dat gezond verstand ons ingeeft om de mogelijkheid van een gezamenlijke economische ruimte in de regio te onderzoeken’, aldus Chizhov.

Daarbij wijst hij vooral op de landen waar de EU een samenwerkingsverband mee heeft: Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Georgië, Moldavië en Oekraïne. ‘We kunnen denken aan een vrijhandelszone waar alle geïnteresseerde partijen in Eurazië bij horen.’

Volgens Chizhov is het Euraziatische blok veel interessanter als partner voor Brussel dan de Verenigde Staten. ‘Denken jullie dat het wijs is om zo veel politieke energie te steken in een akkoord met de VS wanneer je meer natuurlijke partners dichter in de buurt hebt?’ En, verwijzend naar de harde kritiek op het vrijhandelsakkoord waar Brussel en Washington aan werken: ‘Wij behandelen onze kippen niet eens met chloor.’

‘Het is ons idee om officiële contacten tussen de EU en de EAEU zo snel mogelijk te beginnen. De Europese sancties tegen Rusland zijn geen belemmering.’