Wereldgezondheidsorganisatie trekt aan de alarmbel

Hepatitis eist 3500 mensenlevens per dag

Asian Development Bank (CC BY-NC 2.0 DEED)

Er is ook goed nieuws, want de meest recente data wijzen erop dat vaccinatie en antivirale middelen het aantal besmettingen en overlijdens afremmen, net als de betere behandeling die beschikbaar is voor mensen met hepatitis C.

Het aantal besmettingen met hepatitis B en C stijgt en leidt nu wereldwijd al tot 1,3 miljoen doden per jaar. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) trekt aan de alarmbel.

Hepatitis is een ontsteking van de lever die ontstaat door een besmettelijke virusinfectie. Na tuberculose is het de meest dodelijke infectieziekte ter wereld.

Volgens het 2024 Global Hepatitis Report van de WHO blijkt dat het geschatte aantal sterfgevallen als gevolg van virale hepatitis is gestegen van 1,1 miljoen in 2019 naar 1,3 miljoen in 2022. In 83 procent van de gevallen lag hepatitis B aan de oorzaak van het overlijden, in 17 procent was dat hepatitis C. Elke dag sterven er dus wereldwijd 3500 mensen als gevolg van een hepatitis B- of C-infectie.

‘Dit rapport schetst een verontrustend beeld’, reageert WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus. ‘Ondanks de wereldwijde vooruitgang in het voorkomen van hepatitisinfecties, stijgt het aantal sterfgevallen omdat veel te weinig mensen met hepatitis worden gediagnosticeerd en behandeld.’

A, B of C?

Hepatitis A wordt veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Deze vorm van hepatitis, ook wel geelzucht genoemd, komt vooral bij kinderen voor en verdwijnt meestal weer vanzelf.

Een besmetting met hepatitis B gebeurt meestal door onveilige seks of bloedcontact. Hepatitis B geneest vaak vanzelf na enkele maanden, maar in sommige gevallen wordt de ontsteking van de lever chronisch.

De meest gevaarlijke variant is hepatitis C waartegen nog geen vaccin bestaat.

De meest gevaarlijke variant is hepatitis C waartegen nog geen vaccin bestaat. Hepatitis C wordt vaak chronisch en medicatie is vereist om de ziekte te beheersen.

Volgens schattingen van de WHO leefden in 2022 wereldwijd 254 miljoen mensen met hepatitis B en 50 miljoen met hepatitis C.

De helft van de mensen met een chronische hepatitis B- of C-infectie is tussen de 30 en 54 jaar oud, 12 procent is minder dan 18 jaar. Mannen zijn in de meerderheid (58 procent). Elke dag komen er zesduizend nieuw besmette mensen bij.

Een op de vijf krijgt vaccin

Er is ook goed nieuws, want de meest recente data wijzen erop dat vaccinatie en antivirale middelen het aantal besmettingen en overlijdens afremmen, net als de betere behandeling die beschikbaar is voor mensen met hepatitis C.

Jaarlijks vindt 63 procent van de nieuwe hepatitis B-infecties plaats op het Afrikaanse continent. Toch krijgt slechts 18 procent van de pasgeborenen in deze regio de vaccinatie bij geboorte.

In het westelijk deel van de Stille Oceaan, waar 47 procent van de sterfgevallen door hepatitis B voorkomt, wordt slechts een kwart van de mensen behandeld bij wie de diagnose is gesteld. ‘Veel te weinig om het sterftecijfer te verlagen’, stelt de WHO.

De Europese regio telde in 2022 volgens het rapport 10,6 miljoen mensen met hepatitis B en 8,6 miljoen met hepatitis C. Mensen met hepatitis B zijn hier in 16 procent van de gevallen gediagnosticeerd en 12 procent van hen krijgt een behandeling. Mensen met hepatitis C kregen hier in 29 procent van de gevallen een diagnose en 9 procent ontvangt een behandeling. Vooral personen die in contact komen met een besmette drugsnaald, lopen hier kans op hepatitis.

Betaalbare medicatie

Tien landen zijn samen goed voor bijna twee derde van de wereldwijde last van hepatitis B en C: Bangladesh, China, Ethiopië, India, Indonesië, Nigeria, Pakistan, de Filippijnen, Rusland en Vietnam.

Betaalbare medicijnen tegen virale hepatitis bestaan, maar toch slagen niet alle landen erin om ze aan lage prijzen aan te schaffen. Er blijven prijsverschillen bestaan tussen verschillende landen, zelfs als het gaat over geneesmiddelen waarvan het patent is vervallen.

Zo is tenofovir bijvoorbeeld een adequaat middel tegen hepatitis B waarvan het patent is vervallen en dat beschikbaar is tegen een wereldwijde referentieprijs van 2,4 dollar per maand. Van de 26 rapporterende landen in het rapport bleken slechts zeven deze prijs of lager te betalen.

Evenzo is er een 12-weekse kuur voor de behandeling van hepatitis C tegen een wereldwijde referentieprijs van 60 dollar, maar slechts 4 van de 24 rapporterende landen betaalden prijzen op of onder deze richtprijs.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.