Regio wordt geteisterd door conflicten en structurele problemen

Honger in opmars in de Arabische wereld

European Union / Peter Biro (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)

Jemen is al jaren één van de zwaarst getroffen landen in de Arabische wereld.

In de Arabische wereld was honger de voorbije jaren het ergst sinds 2000. Maar de aanhoudende crises in Gaza, Soedan, Syrië en Jemen dreigen de voedselcrisis in de regio helemaal te doen escaleren, waarschuwt de wereldvoedselorganisatie van de VN.

Volgens de laatste cijfers van de FAO bereikte honger in de Arabische wereld - het Nabije Oosten en Noord-Afrika - in 2022 het hoogste niveau sinds het begin van het millennium, met 59,8 miljoen ondervoede mensen. Dat is een stijging met meer dan 75 procent ten opzichte van 2000. Bijna een zesde van de bevolking (12,9 procent) is nu ondervoed, dat is ruim boven het het wereldwijde gemiddelde van 9,2 procent.

Acute crises en structurele problemen

En in de voorbije jaren zijn de zaken er allesbehalve op verbeterd. Op een conferentie in de Jordaanse hoofdstad Amman waarschuwde FAO-topman QU Dongyu voor de situatie in Gaza, waar de bevolking door het Israëlisch beleg te maken heeft met ‘catastrofale niveaus van voedselonzekerheid en een hoog risico op hongersnood’. Ook de aanhoudende voedselcrises in Soedan, Syrië en Jemen zijn ‘zeer zorgwekkend’, zei hij in zijn openingsspeech.

Naast de conflicten kampt de Arabische wereld met een aantal structurele problemen die honger in de hand werken.

Naast de conflicten kampt de Arabische wereld met een aantal structurele problemen die honger in de hand werken. Zo is de klimaatcrisis er al sterker voelbaar dan elders in de wereld, er is een lage beschikbaarheid van zoet water per hoofd van de bevolking en ce verstedelijking neemt snel toe.

Daarnaast hebben de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne toeleveringsketens verstoord en de prijzen van granen, meststoffen en energie opgedreven. Aangezien de regio sterk afhankelijk is van geïmporteerd voedsel, heeft dit wereldwijd probleem de Arabische landen onevenredig hard getroffen en de voedselonzekerheid en ondervoeding in de regio verergerd, volgens een rapport dat de FAO vorig jaar uitbracht.

Systeemhervorming

Dat heeft geleid tot een situatie waarbij ongeveer 60 procent van de bevolking in de regio honger lijdt en meer dan de helft van de bevolking zich geen gezonde voeding kan veroorloven.

Al deze uitdagingen hebben invloed op de wereldwijde voedselvoorziening en landbouwsystemen, zei QU tijdens zijn speech. Volgens hem moeten die systemen ‘efficiënter, inclusiever, veerkrachtiger en duurzamer’ worden.

‘Daarom is het thema van deze regionale conferentie het versnellen van deze transformatie, dat kan niet relevanter en actueler zijn dan nu’, aldus Qu.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.