Kinderen doelwit van moord en verkrachting in Centraal-Afrikaanse Republiek
IPS
20 juli 2017
Bij hernieuwde gevechten in de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn steeds vaker kinderen doelwit, zegt het VN-Kinderfonds Unicef. De humanitaire nood in het land dreigt te escaleren tot het niveau van de crisis van vier jaar geleden.
Interne vluchtelingen in een opvangkamp in Bangui. (afbeelding uit 2014)
UN Photo/Evan Schneider (CC BY-NC-ND 2.0)
Een recente opleving van het geweld in het land heeft volgens Unicef geleid tot een ‘toenemend aantal gewelddadige acties tegen kinderen, inclusief moord, ontvoering, verkrachting en rekrutering voor gewapende groepen.’
Christine Muhingana, Unicef-vertegenwoordiger in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR), zegt dat ‘gewapende groepen en partijen deze flagrante schendingen van de rechten van kinderen moeten stoppen en er alles aan moeten doen om hen veiligheid te bieden.’
School
Hoeveel aanvallen er precies op kinderen zijn uitgevoerd, is niet bekend omdat hulporganisaties door het geweld geen toegang hebben tot veel gebieden. ‘Maar het aantal is vrijwel zeker hoger dan officieel gerapporteerd wordt’, zegt Unicef. De organisatie maakt dat op uit verzamelde informatie over aanvallen op dorpen.
Zo zouden er in mei twee kinderen zijn vermoord toen ze probeerden een rivier over te steken, op de vlucht naar de Democratische Republiek Congo. In dezelfde maand werden in een dorp in de buurt van Berberati acht jongens tussen 13 en 17 jaar oud ontvoerd. Een van hen werd vermoord, voor de anderen vroegen de ontvoerders losgeld.
Behalve het grove geweld tegen kinderen, leiden de oplaaiende gevechten er ook toe dat kinderen niet meer naar school kunnen of basisvaccinaties krijgen. Zo’n 94.000 kinderen konden dit jaar hun basisschool niet afronden.
Geen onderdak
In het zuiden van de CAR drijven de gevechten mensen naar afgelegen gebieden in het noorden van de Democratische Republiek Congo. Daar zijn ze bijna volledig buiten bereik van hulporganisaties.
Eind juni waren officieel 103.000 vluchtelingen geregistreerd in de Democratische Republiek Congo, zegt William Spindler, woordvoerder van de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR. ‘Vluchtelingen verblijven overal waar dat maar kan, in kerken, gebouwen die als scholen worden gebruikt, in het enige gezondheidscentrum, of ze slapen in de open lucht. Deze mensen hebben dringend meer zorg, voedsel en onderdak nodig’, zei hij over de situatie in Ndu, dat amper meer dan een dorp is.
Stephen O’Brien, VN-secretaris voor Humanitaire Zaken en Noodhulp, riep de internationale gemeenschap al eerder op meer hulp te verlenen aan de bevolking van de Centraal-Afrikaanse Republiek. De verslechtering van de situatie vraagt om een bijstelling van het humanitaire hulpplan die 497 miljoen dollar kost. Nog maar 24 procent daarvan is gedekt, zei hij.