Tien belangrijke rapporten om de klimaattop van Marrakech beter te begrijpen
IPS
07 november 2016
Maandag 7 november begint COP22, de nieuwe Klimaattop in Marrakech die het klimaatakkoord van Parijs verder moet concretiseren. Deze tien toonaangevende rapporten geven de laatste stand van zaken wat betreft het klimaat, de opmars van een CO2-arme economie en de snelle teloorgang van steenkool.
#1 PwC - Wereldeconomie wordt in sneltempo klimaatvriendelijker, maar te traag
Terwijl de wereldeconomie vorig jaar groeide, daalde de uitstoot van broeikasgassen, vooral dankzij het verminderde gebruik van steenkool.
Daardoor daalt de koolstofintensiteit van de wereldeconomie aan recordtempo, zegt PricewaterhouseCoopers (PwC) in de Low Carbon Economy Index 2015. Maar het is nog niet voldoende om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen.
#2 WMO - 400 ppm is het nieuwe normaal
In haar Green House Gas Bulletin laat de Wereld Meteorologische Organisatie weten dat de atmosfeer in 2015 het hele jaar door gemiddeld meer dan 400 deeltjes CO2 per miljoen bevatte, een nieuwe mijlpaal.
#3 NASA - 2016 zo goed als zeker warmste jaar ooit
September 2016 was nipt de warmste september sinds het begin van de metingen, 136 jaar geleden, meldt de Amerikaanse ruimteorganisatie NASA. Daarmee is het zo goed als zeker dat 2016 het warmste jaar ooit wordt.
#4 IEA - Een half miljoen zonnepanelen per dag
Maar er is ook goed nieuws: in 2015 werden wereldwijd elke dag een half miljoen zonnepanelen geïnstalleerd, stelt het Internationaal Energie Agentschap in zijn Medium-Term Renewable Energy Market Report 2016.
Voor het eerst kwamen er ook meer hernieuwbare energiebronnen op het net dan er nieuwe steenkoolcapaciteit bijkwam. Hernieuwbare energie is aan een snelle opmars bezig, maar Europa verliest terrein en dreigt op de derde plaats te belanden, na China en de VS.
#5 Blackrock - Investeerders moeten zich voorbereiden op een streng klimaatbeleid
In het adviesrapport Adapting Portfolios to Climate Change waarschuwt Blackrock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, dat investeerders zich onvoldoende voorbereiden op een strenger klimaatbeleid.
‘Er is een vloedgolf op komst aan nieuwe regels in de strijd tegen de klimaatverandering’, stelt het rapport. ‘De risico’s voor investeerders worden onderschat, maar kunnen zich heel binnenkort manifesteren.’
#6 UNICEF - 300 miljoen kinderen ademen giftige lucht in
Elke jaar worden 300 miljoen kinderen -of 1 kind op 7- blootgesteld aan giftige lucht uit autoverkeer, afvalverbranding en energiecentrales, stelt de VN-kinderrechtenorganisatie Unicef in het alarmerende rapport Clear The Air For Children.
Luchtvervuiling draagt zo bij aan het overlijden van meer dan een half miljoen kinderen jonger dan vijf.
#7 IUCN - Oceanen zijn er bar slecht aan toe
De oceanen vangen meer dan 93 procent van alle opwarming door broeikasgassen op, en hun opwarming is ‘de grootste verborgen uitdaging van deze generatie’, stelt de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN).
Tachtig wetenschappers uit twaalf landen brengen de complexe gevolgen daarvan in kaart in het rapport Explaining ocean warming. Die veranderingen hebben nu al impact en zijn vastgelegd voor vele tientallen jaren, ook als er meteen zou worden ingegrepen.
#8 Berkeley Lab - Windenergie wordt kwart goedkoper tegen 2030
Beter nieuws is er over de opmars van windenergie. De kostprijs van windenergie zal met 24 tot 30 procent dalen tegen 2030, en zelfs 35 tot 41 procent tegen 2050.
Dat verwachten de 163 belangrijkste windenergie-experts ter wereld, blijkt uit een studie van het Berkeley Lab in het toonaangevende Nature Energy. Er is zelfs een kans dat de kostprijsdaling nog groter uitvalt.
#9 CTI - Hernieuwbare energie nu al goedkoper dan fossiele brandstoffen
Centrales op basis van hernieuwbare energie zijn nu al gemiddeld goedkoper dan die op basis van fossiele brandstoffen, als rekening wordt gehouden met de impact van het klimaatakkoord in Parijs.
Dat blijkt uit een analyse door Carbon Tracker Initiative (CTI), waarin het de gemiddelde kost vergelijkt van stroomproductie op basis van steenkool, gas, wind- en zonne-energie in centrales die nu gebouwd zouden worden.
#10 VN - Wereld op weg naar opwarming met 3 graden
Als alle overheden zich houden aan de beloftes die ze in Parijs hebben gemaakt, is de wereld op weg naar een klimaatopwarming met 2,9 tot 3,4 graden Celsius tegen 2100.
Dat is veel meer dan de 2 graden die in Parijs werd overeengekomen als drempel om de meest rampzalige gevolgen te vermijden, besluit het Milieuprogramma van de VN (UNEP) in een deze week verschenen rapport.
Als alle landen hun beloftes inlossen, zal de uitstoot in 2030 naar alle waarschijnlijkheid rond de 54 tot 56 gigaton CO2 schommelen. Dat is veel meer dan de 42 gigaton die maximaal uitgestoten mag worden om de klimaatverandering onder de 2 graden te houden, besluit UNEP.