Laat Taiwan als eerste Aziatisch land homohuwelijken toe?
Arnaud De Decker
24 maart 2017
De constitutionele rechtbank, de hoogste rechterlijke macht van Taiwan, is een onderzoek gestart dat moet uitmaken in hoeverre het eiland homohuwelijken zou kunnen legaliseren. Een primeur op het Aziatisch continent. De beslissing valt binnen de twee maanden.
De zaak die vandaag bekeken wordt, is onder meer een verdienste van activist Chi Chia-Wei, die opkomt voor de rechten van de holebi-gemeenschap. In 2013 werd zijn homohuwelijk niet officieel geregistreerd. Hij heeft toen een petitie gestart om daar verandering in te brengen. Verschillende officiële instanties van de hoofdstad Taipeï hebben de activist in zijn strijd om gelijke rechten gesteund en ervoor gezorgd dat de zaak vandaag onderzocht wordt.
Aan de basis van het conflict: een clausule in het Taiwanese wetboek dat verklaart dat een huwelijk uitsluitend mogelijk is tussen een man en een vrouw. De autoriteiten in Taiwan hebben op basis van die clausule verschillende homohuwelijken verboden. De rechtbank onderzoekt of de clausule in strijd staat met de grondwet, die gelijkheid en vrijheid van het huwelijk garandeert.
Taiwan, het nationalistische eiland dat zich in 1949 van China afscheurde, beschikt over de meest liberale samenleving van het continent. Tienduizenden mensen nemen er jaarlijks deel aan de gay pride. In december vorig jaar werd zelfs een wetsvoorstel gestemd in eerste aanleg om homohuwelijken te legaliseren. Die moet in tweede aanleg nog herbekeken worden.
President Tsai Ing-wen heeft in het verleden al verklaard dat ze haar steun zou betuigen voor homohuwelijken, ondanks de vele protesten die vaak gepaard gaan op holebidemonstraties.