Russisch gas versus westerse sancties

Nieuws

Russisch gas versus westerse sancties

Russisch gas versus westerse sancties
Russisch gas versus westerse sancties

Lothar Boeykens

22 september 2014

Rusland heeft westerse technologie en investeringen nodig om zijn gasvelden uit te breiden en economische achteruitgang te vermijden. Het symbool van Russische weerbaarheid tegen Europese en Amerikaanse sancties, de Yamal pijpleiding, staat vandaag door de sancties onder druk.

Uitgestrekte Siberische gasvelden in Rusland zijn verbonden met Europa via Wit-Rusland, Polen en Duitsland. Maar de gasproductie van deze gebieden daalt. ‘De Russische inkomsten uit gas en olie zullen inkrimpen als Rusland zijn gasvelden niet  uitbreidt’, zegt Thijs van de Graaf , expert in globaal energiebeleid van de Universiteit van Gent.

Het Russische schiereiland Yamal heeft enorme onaangetaste gasvoorraden. Het Yamal LNG project is een van de grootste pogingen om in dit gebied gas te ontginnen. 21 miljard euro is de geraamde kostprijs, 5 miljard werd al geïnvesteerd. Europese en Amerikaanse sancties kunnen het project echter vehinderen.

Foto door Yasonwoodhead23: CC BY 2.0

Rusland wil Yamal pijpleiding uitbreiden

Foto door Yasonwoodhead23: CC BY 2.0

Sancties waar we zelf niet onder leiden

Europa en de VS handhaven sancties tegen Rusland vanwege zijn rol in het conflict in Oekraïne. Toekomstige gasontginning in Yamal wordt daarbij geviseerd.

‘De Europese Unie is afhankelijk van Russische gastoevoer’

‘De Europese Unie is voorzichtig bij het nemen van sancties want ze is afhankelijk van Russische gastoevoer’, zegt Thijs van de Graaf. ‘Europa verbiedt de uitvoer van materiaal en technologie naar Rusland die noodzakelijk zijn voor de uitbreiding van de Russische gasvelden. Uitbreiding van gasvelden naar Yamal wordt hierdoor gehinderd terwijl de huidige gastoevoer naar Europa niet in gevaar komt’.

Technische kennis uit het Westen noodzakelijk

Foto door Neubie: CC BY 2.0

Het Franse Total, een van de enige met de nodige technologie

Foto door Neubie: CC BY 2.0

Het Franse Total en het Chinese CNPC zijn de twee grootste buitenlandse partners van het Yamal LNG project.

‘Total is een van de enige bedrijven ter wereld met de noodzakelijke technische kennis om gas te ontginnen in gebieden boven de poolcirkel, zoals Yamal’, legt Thijs van de Graaf uit. ‘Als Europa een technologiestop oplegt aan Rusland kan het Yamal LNG project niet slagen’.

Het Russische Novatec is de hoofdaandeelhouder van Yamal LNG. Gennady Timchenko, oligarch en persoonlijke vriend van Poetin bezit een kwart van dit bedrijf. Hij staat sinds maart 2014 op de Europese sanctielijst vanwege zijn banden met Poetin.

Europa en de VS kunnen Totals medewerking aan het Yamal LNG project verbieden. Zo vermijden zij dat Timchenko zich verder kan verrijken dankzij de steun van westerse bedrijven.

Weerwerk door de Russische beer en westerse bedrijven

Rusland doet er alles aan om het project ondanks de sancties toch te laten doorgaan.

Poetin gaf Timchenko in reactie op Amerikaanse sancties in april de leiding van de onderhandelingen met China. Het Chinese CNPC wil alvast 16 miljard euro uitlenen voor het Yamal project, zei Timchenko al.

‘Ook Total blijft actief in het Yamal project, ondanks de sancties’, zo reageerde Jacques De Boisseson, hoofd van Total in Rusland, op de verhoogde druk vanuit de VS en Europa op de Russische gassector.

Rusland belooft staatssteun voor Russische oliebedrijven die in de problemen komen door de westerse sancties. Volgens Reuters is Rusland bereid hiervoor het nationale welvaartsfonds aan te spreken, eigenlijk bedoeld om Russische pensioenen te financieren.