Twaalf Belgische projecten die duurzaamheid op de kaart zetten
Daan Nicolay
06 oktober 2016
Elk jaar reikt de Stichting voor Toekomstige Generaties de “Grote Prijs Toekomstige Generaties” uit. Hiermee willen ze Belgische initiatieven rond duurzaamheid in de kijker zetten. Naast een juryprijs is er ook een publieksprijs. Tot 16 november kan u op de website op uw drie favoriete projecten stemmen.
Twaalf verschillende projecten uit elke provincie dingen mee naar de Grote Prijs Toekomstige Generaties. Alle projecten integreren op een succesvolle manier duurzaamheidsprincipes in hun dagelijkse werking. Om geselecteerd te worden, moeten de projecten op vier domeinen een duurzame visie hebben: Er moet aandacht zijn voor het milieu, voor sociaal welzijn, het moet economisch rendabel zijn en de aanpak moet participatief zijn.
Vorig jaar was het Antwerpse initiatief Ringland de laureaat van zowel de jury- als de publieksprijs. Op de website van de grote prijs kan u tot 16 november mee beslissen over welke van de onderstaande projecten de publieksprijs krijgt.
Academics for Development Leuven (Vlaams-Brabant)
Meer info over Academics for Development
Academics for Development (AFD) laat studenten sociaal ondernemen, en wil zo een impact hebben in ontwikkelingslanden in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Samen met externe partners werken ze langetermijnprojecten uit, die vervolgens door de lokale bevolking worden gedragen.
* * *
Altérez-Vous, Café Citoyen (Waals-Brabant)
Meer info over
Altérez-vous
Altérez-Vous is een coöperatief café in Louvain-la-Neuve dat brunches, debatten, concerten, workshops en nog veel meer activiteiten organiseert die gasten doen nadenken over hun impact op de wereld en de samenleving.
* * *
Les Compagnons de la Terre (Luik)
Meer info over
Les Compagnons de la Terre
Les Compagnons de la Terre is een landbouwcoöperatie die tot doel heeft om duizenden gezinnen van kwaliteitsvolle, lokaal geproduceerde voeding te voorzien. Dit alles met oog voor de noden en eisen van boeren, zoals een eerlijke prijs voor hun producten.
* * *
De Kringmaker (Antwerpen)
Meer info over de Kringmaker
De Kringmaker is het creatieve laboratorium van de Kringwinkels in Antwerpen en hergebruikt het materiaal dat in de winkels niet verkocht geraakt. Samen met designers en sociaal kwetsbare jongeren vormen ze onder andere oude meubels om tot hippe kantoorinrichting.
* * *
Depot Margo (Limburg)
Meer info over Depot Margo
Depot Margo is een sociaal distributieplatform dat de meest kwetsbare Limburgers helpt om aan kwaliteitsvolle producten te geraken, zowel voeding als hygiënische en onderhoudsproducten. Mensen worden gestimuleerd om actief te participeren en zo hun zelfbeeld te versterken.
* * *
De Vloei (West-Vlaanderen)
Meer info over
De Vloei
De Vloei is een nieuwe, duurzame wijk in Ieper. De gebouwen werden zo ecologisch mogelijk gebouwd en de spreiding van de inwoners moet sociale cohesie tussen verschillende bevolkingslagen bevorderen.
* * *
Duurzaamheidskantoor UGent (Oost-Vlaanderen)
Meer info over het DuurzaamheidskantoorUGent
Het Duurzaamheidskantoor is de spil in het duurzaamheidsbeleid van de Universiteit Gent. Ze brengt studenten, academici en personeelsleden samen om over duurzaamheid na te denken en stimuleren en steunen nieuwe initiatieven, om zo de hele werking van de universiteit duurzamer te maken.
* * *
La Cuisine des Champs (Namen)
Meer info over
La Cuisine des Champs
La Cuisine des Champs is een grootkeuken die maaltijden bereidt voor instellingen met lokale en eenvoudige producten. Ze werken samen met een beschutte werkplaats en hebben samen met de kringloopwinkel van Namen hun kantoren met gerecycleerd materiaal ingericht.
* * *
PermaFungi (Brussel)
Meer info over
PermaFungi
PermaFungi combineert stadslandbouw met circulaire economie. Ze leveren kits die mensen toelaat paddenstoelen te kweken op zelf opgehaald koffiedik. Hun productieafval laten ze tot mest recycleren.
* * *
Réseau Solidairement (Luxemburg)
Meer info over Réseau Solidairement
Réseau Solidairement brengt lokale voedselproducenten in contact met kruideniers, restaurants en inkoopgroepen. Door hun efficiënte ophaal- en afleversysteem kunnen consumenten van producten uit eigen streek genieten.
* * *
Ressourcerie le Carré (Henegouwen)
Meer info over Ressourcerie le Carré
Ressourcerie le Carré was de eerste kringloopwinkel in Wallonië toen ze in 2004 openden. Ondertussen zijn dat er al vijf geworden, met twee fietspunten er bovenop. Ze werken met langdurig niet-gekwalificeerde werklozen en halen in 23 gemeenten gratis goederen op, die ze dan doorverkopen.
* * *
Straatverplegers vzw(Brussel)
Meer info over Straatverplegers vzw
Straatverplegers vzw probeert al elf jaar Brusselse daklozen weer in de maatschappij te integreren. Door ook aan de hygiëne en gezondheid van de daklozen te werken, versterken ze hun zelfrespect en zorgen ze er voor dat de transitie weg van de straat een grotere kans heeft om langdurig succesvol te zijn.