VIP-behandeling biedt alternatief voor vaccins
20 september 2014
Wetenschappers kijken niet alleen meer naar vaccins om belangrijke ziektes als hiv, malaria en tbc tegen te gaan. Een nieuwe methode, VIP, wil de ziektes langs een heel ander weg aanvallen.
VIP staat voor vectored immunoprophylaxis en werd ontwikkeld aan de prestigieuze Caltech-universiteit, door onder meer Nobelprijswinnaar David Baltimore.
VIP geeft het lichaam gedetailleerde instructies om specifieke antilichamen aan te maken die een ziekte kunnen neutraliseren. Dat kan een alternatief zijn voor vaccins. In de ontwikkeling van vaccins tegen de grote ziektes is tot nog toe beperkte vooruitgang geboekt.
Afweersysteem
VIP werd oorspronkelijk ontwikkeld om het afweersysteem tegen hiv te wapenen.
Bij vaccins brengt men substanties zoals antigenen in het lichaam binnen in de hoop dat die het afweersysteem op de juiste manier in gang zetten. Zo’n reactie kan de aanmaak van antilichamen zijn die de geïnfecteerde cellen kunnen aanvallen.
Bij VIP wordt van tevoren al nagegaan welke antilichamen de infectie door een bepaalde ziekte kunnen tegengaan. Vervolgens brengt men de genen van die antilichamen in een klein, onschadelijk virus in. Dat virus wordt geïnjecteerd in spierweefsel, dat de opdracht krijgt de antilichamen aan te maken.
VIP werd oorspronkelijk ontwikkeld om het afweersysteem tegen hiv te wapenen. In 2011 slaagde het team van Baltimore erin muizen antilichamen te laten aanmaken dat hen tegen de besmetting met hiv beschermde. Het team bereidt nu tests op mensen voor.
Malaria, hepatitis C en tbc
Nu blijkt de methode ook inzetbaar tegen andere belangrijke ziektes. Andere Amerikaanse teams zijn met de methode aan de slag gegaan om een nieuw wapen te vinden in de strijd tegen bijvoorbeeld malaria, hepatitis C en tbc.
De Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health meldde vorige maand dat ze met VIP 70 procent van de proefmuizen tegen de meest dodelijke malariaparasiet konden beschermen.
Deze maand berichtte de Rockefeller-universiteit over gelijkaardige vooruitgang (bij muizen) in de strijd tegen hepatitis C.
Partha Sahana (CC BY 2.0)