VN schorten hulpverlening Irak op wegens geldgebrek
IPS
05 augustus 2015
Wegens geldgebrek hebben de Verenigde Naties de meeste gezondheidsprogramma's in Irak stopgezet. Op een oproep om ruim 60 miljard dollar te doneren, kwam slechts 5,1 miljoen binnen. Dat is 8 procent van het benodigde bedrag.
Door het stopzetten van de programma’s hebben bijna 3 miljoen mensen geen toegang meer tot dringend noodzakelijke gezondheidszorg. ‘Ondanks waarschuwingen voor sluiting en aanpassingen van de plannen om alleen de basiszorg te garanderen, komt er erg weinig geld binnen’, zei Tarik Jasarevic, woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), gisteren tijdens een persconferentie in Genève.
De WHO heeft meer dan 184 gezondheidsdiensten moeten sluiten. De getroffen vluchtelingen en ontheemden hebben hierdoor geen toegang tot traumazorg, voedingszorg, basiszorg, vaccinatiediensten, seksuele gezondheidszorg en controle op uitbraak van ziekten.
Polio
De gezondheidsorganisatie is dringend op zoek naar donoren in de regio, zegt Jasarevic. Tot nu toe zijn bijdragen ontvangen van een aantal landen en de VN-Bijstandsmissie in Irak (Unami) en het Centrale Noodhulpfonds (CERF) van de VN.
Jasarevic waarschuwt dat 5,8 miljoen kinderen ingeënt moeten worden tegen polio in 2015 en 2016. In 2014 telde Irak twee gevallen van polio. Hoewel er sinds april geen polio meer geconstateerd is in het land ‘moet de campagne nog twee jaar doorgaan om effectief te zijn’, zegt hij. Voor de vaccinatiecampagne is nog 45 miljoen dollar nodig.