Meer vrouwenrechten, minder honger in de wereld

Lize Van Dyck

08 maart 2017
Opinie

Meer vrouwenrechten, minder honger in de wereld

Meer vrouwenrechten, minder honger in de wereld
Meer vrouwenrechten, minder honger in de wereld

Eén op negen mensen lijdt honger. Drievierde daarvan leeft in boerengemeenschappen in het Zuiden. De mensen die zorgen voor het eten op ons bord, gaan zelf vaak met een lege maag naar bed. In een wereld waar voldoende voedsel voor iedereen geproduceerd wordt, of -sterker nog-, waar een derde van ons voedsel wordt weggesmeten, is deze situatie met een eufemisme absurd te noemen, zegt Lize Van Dyck van Fairtrade Belgium.

© Fairtrade International

© Fairtrade International​

Als vrouwen dezelfde toegang tot middelen hadden als mannen, zou het hongercijfer van ongeveer 800 miljoen gereduceerd kunnen worden naar 650 miljoen. 150 miljoen minder hongerlijdenden. Het lijkt op goochelen met cijfers, maar het staat zwart op wit gedrukt op de website van het World Food Programme van de VN.

Er ís dus hoop en er zíjn manieren om extreme armoede en honger tegen te gaan. Een van die manieren is: gendergelijkheid.

‘Gendergelijkheid is niet alleen een basisprincipe, het is ook een basisvoorwaarde. Zonder gendergelijkheid is het realiseren van de duurzame en inclusieve ontwikkeling tegen 2030 onmogelijk’, aldus Maggi Poppe, ondervoorzitter van ARGO en beleidsmedewerker bij de Vrouwenraad in een debat met MO*.

We willen niet een aantal, maar al onze rechten afdwingen.

‘We aanschouwden de grootste mars in de geschiedenis van Amerika, gevoerd door en voor vrouwen. Overal ter wereld kwamen vrouwen de straat op met de boodschap dat vrouwenrechten mensenrechten zijn. Dat we niet een aantal van onze rechten willen, maar al onze rechten afdwingen. Niet alleen voor onszelf, maar ook naast, met en voor de mensen die nog meer onderdrukt zijn dan wij’, schrijft Assia Missaoui in De Wereld Morgen.

In Saudi-Arabië (hét voorbeeldland qua vrouwenonderdrukking) werd dit jaar de eerste Women’s Day georganiseerd en vrouwelijke Hollywoodsterren klagen de loonverschillen tussen mannen en vrouwen aan. Dit is bemoedigend. Vanuit alle hoeken van de wereld horen we een krachtige, vrouwelijke stem weerklinken.

Een schouderkopje: we zijn goed bezig, maar we zijn er nog niet.

Awareness of bewustzijn is één ding, zij het door lawaai te maken in groep, of er als individu over te lezen, te spreken, schrijven en te delen. Vandaag, op Internationale Vrouwendag, doen we dit “en masse” onder het motto #BeBoldForChange.

© Fairtrade International

© Fairtrade International​

Maar hoe zorgen we ervoor dat er structureel zaken veranderen? Hoe trekken we dit verhaal door, zodat ook degenen die niet gehoord worden een stem krijgen? Hoe versterken we vrouwen die 60-80% procent van ons eten produceren, maar zelf niet voldoende hebben om hun eigen gezin te voeden, omdat zij wel zaaien, kweken en oogsten, maar niet verkopen en dus geen toegang hebben tot financiële middelen?

Laat me hierop antwoorden met de hoofdreden waarom ik – als jonge vrouw – koos voor mijn job bij Fairtrade Belgium: “empowerment”. Oftewel het versterken van mensen -vrouwen én mannen- door hen een gelijke toegang tot middelen te verschaffen, zodat ze zelfvoorzienend worden.

Momenteel is 1 op 4 producenten een vrouw, die rechtstreeks voordeel haalt uit het Fairtrade systeem.

Niet door hen geld op te sturen, noch door paternalistisch te gaan zeggen hoe zij aan de andere kant van de wereld meer op ons kunnen lijken. Neen, Fairtrade versterkt boerengemeenschappen door middel van een aantal (sociale, economische en ecologische) basisvoorwaarden, waardoor ze dezelfde toegang tot middelen krijgen en hun toekomst in eigen handen kunnen nemen.

Gendergelijkheid werd expliciet opgenomen in de Fairtrade standaarden en momenteel is 1 op 4 producenten een vrouw, die rechtstreeks voordeel haalt uit het Fairtrade systeem. Daarnaast ontwikkelde Fairtrade Africa een genderprogramma, waarin de vrouwelijke producent centraal staat en er a.d.h.v. workshops in de coöperatieven aan bewustmaking gedaan wordt. In Ivoorkust bijvoorbeeld maakten vrouwen van een cacaoplantage zelf een film om ongelijkheid aan te klagen en andere vrouwelijke producenten te tonen hoe zij dit aanpakten, met succes.

Het Fairtrade label biedt ons, de kritische consument en bewuste burger, een eenvoudige oplossing: door te kiezen voor Fairtrade producten in de winkel, kies je voor gelijkheid en eerlijke kansen. Of zoals Pieter Embrechts het zo mooi zegt: ‘maak met één roos meerdere vrouwen gelukkig’.

Lize Van Dyck is communicatiemedewerker bij Fairtrade Belgium