Webinar: Leidt onze energietransitie tot groen kolonialisme?
Hoe maken we de energietransitie groen én rechtvaardig?
Als je door Vlaanderen reist, zie je een pak windmolens in weides, zonnepanelen op daken en elektrische voertuigen op de baan. De elektrificatie is nodig om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de klimaatverstoring te stoppen.
De zogenaamde “groene transitie” was een van de beleidsprioriteiten van de voorbije Europese Commissie en blijft ook nu hoog op de Europese agenda staan, met een sterkere klemtoon op de bijhorende industriële strategie.
Maar wat is er allemaal nodig om zoveel nieuwe toestellen en batterijen te produceren en infrastructuur uit te bouwen? Waar komen de grondstoffen, zoals Lithium en Kobalt vandaan? Spelen er ook andere belangen dan de strijd tegen de klimaatcrisis?
Op 5 december zoekt Broederlijk Delen samen met jou naar antwoorden tijdens een webinar.
Beleidsmedewerker Thomas Craenen geeft een overzicht van de belangrijkste argumenten, cijfers en beleidsmaatregelen. Nadien nemen zijn collega Wies Willems en partnerorganisatie CEDIB ons mee naar de altiplano van Bolivia, waar grote voorraden lithium onder zoutvlaktes liggen, en reizen we met Erik Gobbers van onderzoeksinsituut IPIS naar de Democratische Republiek Congo, waar de ontginning van kobalt en andere mineralen een grote impact heeft op mens en milieu. Mijnbouw in het Oosten van het land is bovendien nauw verbonden met de burgeroorlog die de regio al jaren verscheurt.
Nadien bekijken we enkele beleidsvoorstellen vanuit het middenveld in Europa en onze partnerlanden, die ervoor moeten zorgen dat onze transitie naar een minder vervuilende en schadelijke economie, groener én rechtvaardiger is.
Tot slot antwoorden onze sprekers op vragen uit het publiek, en is er ruimte voor dialoog.