Braziliaanse president staat voor cruciale beslissing over bossen

Nieuws

Braziliaanse president staat voor cruciale beslissing over bossen

Braziliaanse president staat voor cruciale beslissing over bossen
Braziliaanse president staat voor cruciale beslissing over bossen

Fabiana Frayssinet

03 mei 2012

Moet de Braziliaanse president Dilma Rousseff haar veto uitspreken over de pas goedgekeurde versoepeling van de boswet? Milieuactivisten vinden van wel. De hervorming "geeft carte blanche voor de vernietiging van het Amazonewoud", zeggen ze.

Na maandenlange discussie werd de hervorming van de boswet vorige week woensdag goedgekeurd door de Kamer van Afgevaardigden. De bal ligt nu in het kamp van president Dilma Rousseff. Ze kan de wet alsnog tegenhouden via een veto.

Doet ze dat niet, dan dreigt de omstreden wet het Braziliaanse blazoen te besmeuren, net nu het land de VN-duurzaamheidstop Rio+20 ontvangt (in juni). Spreekt ze wel een veto uit, dan dreigt ze in conflict te komen met het parlement. Dat brengt het risico met zich mee dat haar onderhandelingsmarge daar de komende jaren kleiner wordt.

Het parlement wilde de boswet versoepelen om de economische ontwikkeling van het land niet te stremmen. Vooral de landbouw moet het comfortabeler krijgen. Rousseff had bij het begin van haar mandaat toegezegd de ontbossing te zullen bestrijden.

Amnestie

“In het jaar dat Brazilië de Rio+20 ontvangt, kon er geen slechter nieuws zijn voor het land als deze boswet”, zegt Carlos Painel, coördinator van het Braziliaanse Forum voor Niet-gouvernementele Organisaties en Sociale Bewegingen voor Milieu en Ontwikkeling.

Twee hervormingen baren Painel grote zorgen. De gebieden voor permanente bescherming worden kleiner, “zonder ook maar een verbintenis tot herstel”. En voor illegale ontbossing tot 2008 komt er amnestie. Op die manier wordt illegaliteit beloond, zegt Painel.

Ondertussen is een internationale campagne gelanceerd onder de slogan Veta Dilma (Stel uw veto, Dilma). Onder meer milieuorganisatie Greenpeace steunt de campagne. “De veranderingen verzwakken de bescherming van het Amazonegebied enorm en maken veel zones vrij voor exploitatie en vernietiging, wat zal bijdragen tot de uitstoot van CO2 en de klimaatwijziging”, zegt Greenpeace in een communiqué.

Brazilië heeft er zich toe verbonden de uitstoot van broeikasgassen te verminderen tot 36 à 38,9 procent tegen 2020. Om dat doel te bereiken moet de ontbossing in het Amazonegebied met 80 procent verminderen en die in de Cerrado-savanne met 40 procent.

22 miljoen hectare

Bovendien maakt de hervorming de mensen en dieren in de bewuste zones “nog kwetsbaarder voor de risico’s van de belangen die al 18 procent van het Amazonegebied vernield hebben”, zegt Greenpeace.

Volgens een studie van de Universiteit van Brasilia, die Greenpeace citeert, kan de hervorming van de boswet tot een verlies van 22 miljoen hectare bos leiden in 2020, een gebied dat zo groot is als Groot-Brittannië.

De Kamer van Afgevaardigden had in mei vorig jaar het licht al eens op groen gezet voor de versoepeling. In december keurde de Senaat het voorstel goed. Maar omdat de Senaat het voorstel nog heeft geamendeerd, moest het nog eens terug naar de Kamer.